SIMPTOMI PREGRIJAVANJA

Znate li ocijeniti jeste li predugo ostali na suncu?

24.07.2016 u 07:54

Bionic
Reading

Normalna ljudska tjelesna temperatura kreće se oko 37 Celzijevih stupnjeva i uglavnom nemamo problema s održavanjem te brojke, no kad nas poharaju vrućine, a vlaga se u zraku poveća, onda stvari više nisu tako jednostavne

Naše tijelo prilično se dobro brine samo za sebe, no ponekad mu treba pomoć. Sunčanica najčešće zadesi osobe koje predugo vježbaju na otvorenom, starije osobe te ljude koji su osjetljivi na visoke temperature. Zapravo se sunčanica može dogoditi bilo kome, no znate li prepoznati njene simptome i što učiniti ako se nađete u toj nemiloj situaciji?

Toplinska iscrpljenost i toplinski udar

Kad vam tijelo mora pojačano raditi kako bi ostalo na normalnoj temperaturi, može vam se dogoditi toplinska iscrpljenost. U tom slučaju tjelesna temperatura bit će vam najčešće ispod 40 Celzijevih stupnjeva, no srce vam neće raditi kao inače, a krvni tlak će vam pasti.

Osjetit ćete umor i puno ćete se znojiti. Osim toga osjećat ćete jaku žeđ.

Toplinska iscrpljenost ne mora dovesti do toplinskog udara, ali može. Kad dođe do toplinskog udara, tjelesna temperatura je uglavnom iznad 40 Celzijevih stupnjeva i osoba kojoj se događa u životnoj je opasnosti. Središnji živčani sustav počinje otkazivati, a može doći i do štete unutarnjim organima, kao i mozgu.


Simptomi:

Grčevi, povraćanje i glavobolja

Prvi znakovi da vam je vrućina ozbiljno naštetila su želučani grčevi i potreba za povraćanjem. To uglavnom znači da ste dehidrirani ili da imate neravnotežu elektrolita u tijelu. Glavobolje također često prate dehidraciju.

Ako vježbate na suncu i niste sigurni imate li simptome toplinske iscrpljenosti ili je u pitanju nešto drugo, bolje je pretpostaviti da jest, nego da nije. Napravite pauzu u hladu, popijte vode i nastavite tek kad ste sigurni da ste dobro.

Žeđ i pojačano znojenje

Pojačano znojenje je znak da vam se tjelesna temperatura podiže, a to može dovesti do toplinske iscrpljenosti. Vrućina je još opasnija tijekom vlažnih dana jer znoj na koži ne može brzo ispariti.

Žeđ je znak dehidracije pa je mudro stalno piti vodu tijekom vrućih dana, pogotovo kad izlazite.

Tamni urin

Kad vam je urin taman, to je znak da niste pili dovoljno vode. Tijekom vrućina morate redovito piti vodu kako biste omogućili organizmu da se hladi znojenjem.

Slabost i vrtoglavica

Vrtoglavica je čest simptom toplinske iscrpljenosti, a može dovesti čak i do nesvjestice. Najpametnije je sjesti u hlad i odmoriti se.

Manjak (ili višak) znojenja

Kad tjelesna temperatura previše naraste, čak i normalni obrambeni mehanizmi našeg organizma prestaju raditi kako treba. Znojenje je, na primjer, neophodan tjelesni proces, a kad tijekom ogromnih vrućina prestane, znak je da nam je život u opasnosti. No s druge strane, ni pretjerano znojenje nije dobar znak.

Zbunjenost, grčevi i koma

Dovoljno visoka tjelesna temperatura može utjecati čak i na naš mozak. Kad vam je temperatura previsoka, može vam se dogoditi da počnete imati poteškoća s razmišljanjem koje zatim može završiti nesvjesticom.

Zbunjujući tjelesni signali

Kad problem vrućine postane dovoljno ozbiljan, naše tijelo može nam početi javljati čudne stvari. Na primjer, može se dogoditi da nam više nije vruće. Štoviše, jedan od takvih simptoma su trnci i hladna ljepljiva koža, bez obzira na temperaturu oko nas.

Bolje spriječiti nego liječiti

Zbog negativnih utjecaja vrućine na mozak i tijelo, ponekad je vrlo teško shvatiti da nešto nije u redu, pogotovo ako smo koncentrirani na ono što radimo. Sportaši su uglavnom vrlo usredotočeni na svoj trening, pa im se može dogoditi da im promaknu simptomi ozbiljnog toplinskog problema.

Najbolje je slušati svoje tijelo dok vam se pamet još nije pomutila. Ako vas trening umara, nemojte se tjerati na isti nivo vježbanja kao inače. Pijte puno vode i nosite odjeću koja dobro upija znoj.

Nemojte misliti da ste jači od Sunca. Radije se češće odmorite u hladu, po mogućnosti u prostoriji u kojoj je suši zrak. Izložite svoju kožu direktnom strujanju zraka kako biste pospješili sušenje znoja na koži koji će vas tako dodatno ohladiti.

Idealni položaj tijela je ležeći ili sjedeći sa nogama na povišenom. To će smanjiti otečenost nogu i pojačati strujanje krvi do mozga.

Pijte puno hladne vode ili nekog pića koje u sebi ima elektrolite. Možete čak u vodu staviti jednu žličicu soli na litru tekućine. To će nadoknaditi sol koju gubite na znojenje. Popijte jednu čašu svakih 15 minuta, sve dok se ne počnete osjećati bolje.

Ne sramite se, već se pošpricajte hladnom vodom po tijelu, pogotovo vrat, međunožje i pazuha. Led je također dobar način za brzo spuštanje tjelesne temperature.

Ako sumnjate da vas je zadesila sunčanica, ne oklijevajte, već odmah kontaktirajte liječnika ili zamolite nekog da vam pozove hitnu.