KLASIČNE POGREŠKE

Evo zašto nemate ravan trbuh iako vježbate i pazite na hranu

23.08.2016 u 10:28

Bionic
Reading

Ljetno doba godine znači da možemo uživati i puno više zdravog voća i povrća, ali neke od tih namirnica mogu izazvati neugodnu nadutost koja se može izbjeći uz nekoliko trikova. Osim toga, uz nadutost, grčeve i plinove koji vas neće mučiti i trbuh će biti ravniji, a to je uvijek poželjno u sezoni kupanja i nošenja kupaćeg

'Jedemo na brzinu, jedemo s nogu, usput gutamo zrak... Ne žvačemo hranu koliko bismo trebali pa onda želudac mora preuzeti funkciju toga što mi nismo sa svojim zubićima prožvakali', objašnjava nutricionistica Diana Gluhak za RTL.

Organizam posebice šokiramo nakon cjelodnevnog gladovanja i obilne večere jer želudac ne stigne proizvesti dovoljno kiseline i enzima za njezinu probavu. Problem je i nedostatak hrane bogate vlaknima, u što spadaju žitarice, sjemenke, voće, povrće, ali i ironično - grah.

'Iako mislimo da nas napuhuju prokulice, brokule i slično, to nije istina. Problem je u tome što nam se te namirnice rijetko nalaze na meniju, a one su pune vlakana, i onda naše bakterije u crijevima to brzo pojedu i stvore hrpu plinova', kaže nutricionistica Gluhak. Stoga mahurnarke zapravo treba češće uvoditi u prehranu, ali je jednako važno da pravilno jedemo svaki obrok.

'Čistim mesožderima i predatorima svojstveno je da kada uzmu komad hrane, da ga otrgnu i progutaju. Iako se mi možda tako volimo osjećati, moj savjet je prožvačite zalogaj hrane barem 15 do 20 puta, da se ispusti slina i enzimi', savjetuje nutricionistica.

I na kraju, enzimi, koji su povezani sa želucem, i neurotransmiteri, koji su povezani s našim mozgom javljaju kada smo siti, ali sa zakašnjenjem od 20 do 25 minuta i zato je važno da osluškujete organizam i prestanete jesti čim osjetite da ste siti. U suprotnom izazivate bespotrebno prejedanje.