PRVA POMOĆ

Izgorjeli ste na suncu? Spas potražite u ovim namirnicama

26.06.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Prva kupanja i sunčanja obično završe s neugodnim posljedicama, opkelinama od sunca. Ma koliko slušali o štetnim sunčevim zrakama i adekvatnoj zaštiti od njih, sunce nas ulovi kad se najmanje nadamo. Ako je crvenilo blago, prvu pomoć možete potražiti ljekarni, ali i u hladnjaku

Da ste izgorjeli znat ćete po tome što koža postaje crvena i bolna na dodir, a toga ćete postati svjesni nakon tuširanja. Ozbiljnija opeklina može uzrokovati oticanje i plikove, a moguće je osjećati simptome slične gripi - temperaturu, mučninu, glavobolju i slabost. U tom slučaju obavezno potražite liječničku pomoć. No ako je crvenilo blaže, potražite u ljekarni umirujuće gelove, najčešće na bazi aloe vere ili spas potražite u nekom od pripravaka iz kućne radinosti.

Jogurt

Većina zna da jogurt čini čuda kod opeklina od sunca. Potrebno ga je nježno nanijeti na zahvaćene dijelove kože i držati nekoliko minuta, a potom isprati mlakom vodom.

Krumpir

Krumpiri nisu idealan izbor ako želite smršavjeti, no kriške sirovog krumpira stavljene na dijelove tijela koji su izgorjeli na suncu olakšat će neugodu i ubrzati oporavak.

Zobena kaša

Zobena kaša je zdrav i hranjiv doručak, no u slučaju da ste izgorjeli, namočite je hladnom vodom i zatim je stavite na izgorjele dijelove tijela kao oblog koji će ublažiti bol.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar za mršavljenje i za djelovanje opasnih sunčevih zraka. Osim što pijenje čaja smanjuje negativan utjecaj sunčevih zraka na tijelo, mokre vrećice čaja možete koristiti kao obloge na dijelovima tijela koji su izgorjeli i pocrvenjeli. Zeleni čaj ima taj odličan učinak zahvaljujući katehinu i taninskoj kiselini.

Jagode i kupine

Tko bi rekao da zdrobljene jagode ili kupine namazane na mjesto gdje ste pocrvenjeli od sunca može ublažiti neugodu? Štoviše, dovoljno je takav namaz držati samo nekoliko minuta i dobar učinak je postignut.

Ako ne želite biti ljepljivi od voća, možete sličan efekt postići s kukuruznim brašnom pomiješanim s vodom.

Krastavci

Krastavci su odlični za žeđ, a pružaju i olakšanje kad izgorite. Samo zdrobite svježe hladne krastavce i stavite ih kao namaz na pocrvenjela mjesta. U trenu će ublažiti bol i pomoći da opekline brže zacijele.

433327,431910,430738,428862
Ocat

Običan bijeli ocat lagano razrijeđen vodom može biti odličan način kako si olakšati bol u samo 20 minuta. Ocat na pocrvenjeloj koži ima protuupalno djelovanje poput tableta protiv bolova.

Rajčice

Svi volimo rajčice, pa nikome neće biti problem pojesti nešto više tog čarobnog povrća, pogotovo kad Sunce ozbiljno zapeče. Ako u prosjeku svakodnevno u hrani pojedete nekoliko rajčica, nakon tri mjeseca imat ćete oko 25 posto više prirodne otpornosti na sunčeve zrake.

Aloa vera

Sok zdrobljene aloa vere odličan je melem za izgorjelu kožu, kao i onu sklonu iritacijama, jedino morate pripaziti da niste alergični na nju.

Zelena salata

Najobičnija zelena salata sadrži tvari koje olakšavaju bol, a njena čarobna svojstva oslobodit ćete tako da njene listove namočite u zdjelu vode koju ćete zatim staviti u frižider. Nakon nekoliko sati u tu vodu umačite vatu s kojom ćete oprati sve pocrvenjele dijelove tijela.

Mlijeko

Mlijeko stvara lagani pokrov proteina na onome na što ga stavite. To će umanjiti neugodu svježe upaljene kože. Mlijeko ne smije biti hladno, već mlako, a nanijeti ga možete gazom. Dovoljno je staviti obloge na tijelo i pričekati 15 do 20 minuta, pa to zatim ponoviti par sati kasnije.

Tamna čokolada

Slatko/gorko za kraj. Čokolade koje sadrže veliku količinu kakaa gotovo udvostručuju koliko Sunca možete podnijeti prije nego izgorite. S obzirom na to da jednostavno morate pojesti oko 40 grama tamne čokolade dnevno, to stvarno nikome ne bi trebalo biti preteško.