NA FACEBOOKU

Peticija 'STOP raku vrata maternice'

13.11.2009 u 00:36

Bionic
Reading

Na Facebooku traje akcija 'STOP raku vrata maternice' u kojoj svojim potpisom možete pomoći da se, prema inicijativi Lisabonskog ugovora građana EU, na neki način Europska komisija prisili da nešto poduzme. Da bi se to uspjelo, potrebno je sakupiti najmanje milijun potpisa

Europska udruga protiv raka vrata maternice (ECCA - European Cervical Cancer Association), Europska organizacija protiv raka (ECCO - European CanCer Organisation), Udruga europskih liga protiv raka (AECL - Association of European Cancer Leagues) i Međunarodna unija protiv raka (UICC – Union International Contre le Cancer) pokrenule su peticiju 'STOP raku vrata maternice', prema inicijativi Lisabonskog ugovora građana Europske unije kojom se može prisiliti Europsku komisiju da nešto poduzme ako to putem peticije zatraži milijun ili više europskih građana.

Broj potpisa svakodnevno se povećava, a očekuje se politička volja potrebna da bi se eliminirao rak vrata maternice u Europi.

Važno je istaknuti da točno znamo sve što treba učiniti kako bismo spriječili svaki slučaj raka vrata maternice. Organiziranim programima se može smanjiti pojava raka vrata maternice za oko 80 posto, a nove tehnologije sada nude mogućnost da se ovako značajan uspjeh još poboljša. Ipak, iznenađujuća činjenica je da većina Europljanki još uvijek nema pristup tim programima.

Koja je pomoć od peticije? Iako Lisabonski ugovor još nije prihvaćen, peticija s milijun potpisa ipak ima moralnu težinu jer predstavlja mišljenje šire javnosti, a to političari pozorno prate. Osim toga, peticija s milijun potpisa je vrlo korisna za privlačenje medijske pozornosti na ovaj problem, a ujedno i za širenje svijesti šire javnosti o prevenciji raka vrata maternice. Peticiju možete potpisati na Facebooku

Naš cilj je milijun potpisa koji bi pokazali političarima Hrvatske i drugih zemalja Europe da mislimo ozbiljno. Već je 600.000 ljudi dalo svoj potpis te smo na više od pola puta do ostvarenja cilja. Ovu bitku možemo dobiti uz vašu pomoć.