SPREMNI ZA PLAŽU

10 trikova za ravniji trbuh bez gladovanja i znojenja

16.06.2016 u 08:27

Bionic
Reading

Dok je istaknuta pozadina itekako poželjna posljednjih godina te većinu žena ili muškaraca ne smeta koja bora viška, područje oko struka jednako muči oba spola i čini se kao da je taj dio tijela uvijek najteže istesati ili prikriti. Ipak, nekim boljim navikama možete si pomoći, a da to ne uključuje suludo vježbanje ili rigorozne dijete

Vrijeme odlaska na plažu već je započelo i ako niste vrijedno vježbali te pazili na prehranu, ne postoji čarobni štapić kojim biste uklonili male nesavršenosti, ali to ne znači da nije trenutak da stvorite neke pametnije navike koje će dugoročno pomoći i oko problematičnih područja kao što je struk.

Manje solite

Nedavna istraživanja su pokazala kako je najvažnije umjereno je koristiti, a nikako izbaciti jer je važna za zdrav organizam. No češće su ljudi skloni povećanom unosu jer ne razmišljaju o tome koliko se soli nalazi u prerađenim proizvodima, a zatim još i sami sole određene namirnice pa se lako premaši dnevna preporučena doza od 1500 miligrama. Sol može zadržavati vodu u tijelu pa pripomoći nadutosti. Stoga prije automatskog soljenja probajte hranu i stvorite novu zdravu naviku.

Izbacite žvakaće gume

Imate li napuhnut trbuščić, možda je problem u žvakaćim gumama. Dok se žvaču, automatski udišemo male mjehuriće zraka koji mogu stvoriti nadutost. Također, neke vrste imaju umjetne zaslađivače, a studije su potvrdile da oni potiču apetit.

Pivski trbuh

Ovaj naziv postoji s razlogom. Osim što pivo izaziva nadutost jer je puno mjehurića, njime također nepotrebno unosite prazne kalorije. Neke su studije pokazale da alkohol općenito potiče stvaranje loših bakterija koje stvaraju neugodne plinove pa je trbuh s vremenom sve veći, a vi se možda pitate u čemu je problem jer inače pazite na prehranu.

Jedite zatvorenih usta

Osnovno pravilo ponašanja za stolom također ima jako dobar zdravstveni razlog. Jedete li otvorenih usta, sa svakim zalogajom gutate i zrak pa se postiže isti efekt kao i sa žvakaćim gumama.

Ah, ti slatkiši

Ne samo da dugoročno pomažu naslagama na području oko struka, već su slatkiši, odnosno šećer u njima zaduženi za nadutost. Bilo koja slastica sa šećerom negativno djeluje na bakterije u probavnom sustavu te uzrokuje napuhanost pa je smanjivanje unosa šećera najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje i ljepši izgled.

Poboljšajte probavu

Probava nije omiljena tema o kojoj bismo raspravljali s bilo kime, ali činjenica je da ona uzrokuje više problema, među kojima su nadutost i plinovi te općenito loš osjećaj u predjelu trbuha. Stoga se morate potruditi i sami zdravijom prehranom, biranjem namirnica koje imaju puno vlakana, dovoljnim unosom tekućine, ali i redovitim kretanjem.

Spavajte dovoljno

Gubitak od samo 30 minuta sna znatno može utjecati na višak kilograma. Kako je navelo Američko društvo endokrinologa, studije su pokazale da sav taj višak najradije odlazi u predio struka. Kako biste riješili probleme sa spavanjem, za početak probajte stvoriti naviku da idete u isto vrijeme na počinak te u isto vrijeme ustanete, a prije spavanja nemojte koristiti gadgete, gledati TV ili primjerice vježbati jer ćete mozgu slati poruku da nije vrijeme za odmor.

Ne gaziranim sokovima

Toliko su se puta već našli u kategoriji najopasnijih namirnica da se čini kako se nitko neće usuditi uživati ni u jednoj čaši, a kamoli biti velik obožavatelj slatkog soka s mjehurićima. Iako ćete unositi manje kalorija ako umjesto klasičnih prijeđete na dijetalne sokove, oni pak kriju druge zamke. U desetogodišnjoj studiji Medicinskog sveučilišta u Teksasu sudjelovalo je 475 odraslih osoba. Zastrašujući rezultati pokazali su da su ispitanici imali širi struk za 70 posto od onih koji nisu pili dijetalne gazirane sokove. Također, Sveučilište u Minnesoti u svoju je studiju uključilo 10.000 ljudi, a rezultati su pokazali da samo jedan dijetalni sok dnevno može poremetiti rad metabolizma za 34 posto, što na kraju rezultira debljanjem oko struka i povišenim kolesterolom.

Umjesto slatkih napasti, na stol stavite zdjelu s voćem

Bobičasto voće, trešnje, jabuke ili naranče su bogate kvercetinom, prirodnim spojem koji smanjuje upale u želucu. Zbog prirodnih šećera voće je preporučljivo jesti u jutarnjim satima pa pripremite smoothije te kombinacije sa žitaricama i osvježavajućim jogurtom.

Za mirniji želudac

Ljubitelji raznovrsnih okusa bit će oduševljeni ovim savjetom. Komorač, metvica ili đumbir dokazano imaju umirujući učinak na želudac - pomažu u jačanju probavnih enzima, što na kraju rezultira bržim prolazom hrane kroz probavni sustav i tako su manje šanse da budete naduti. Osim toga, metvica ublažuje grčeve, đumbir pomaže kod mučnina i upala, a komorač je diuretik koji će vam pomoći zaustaviti zadržavanje vode.