PRIMITE SE MOTIKE

Što sat vremena vrtlarenja čini za vaše zdravlje

11.06.2016 u 20:24

Bionic
Reading

Oni koji imaju komad vrta svjesni su da mogu uzgajati zdravo voće i povrće te bez brige uživati u slatkim plodovima rada, ali stručnjaci otkrivaju da postoji još jedna velika beneficija te aktivnosti - odličan učinak na zdravlje

Izbacivanje stresa

Provodite li često vrijeme u vrtu i rado se prepuštate poslovima u njemu, vjerojatno ste manje pod stresom od ostalih jer kretanje i boravak na otvorenom sprečavaju povećanu proizvodnju kortizola, hormona stresa. Dakle, osim što radite dobro tijelu, imate lijep okoliš ili domaću hranu, istovremeno izbacujete nakupljene frustracije.

Srce

Vrtlarstvo, zbog kretanja i fizičkog rada može ojačati srce te izgraditi i povećati njegovu izdržljivost, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Svi mišići rade

Kako jačate srce, jačate i mišiće u tijelu, posebno leđa, ruke, trbušne mišiće, ali i stražnjicu. Dugoročno, snažniji mišići pomažu da se pravilnije držite i tako spriječite moguće ozljede, poput problema s leđima u trenutku kada dižete teret.

Kada primjerice sakupljate lišće i spremate ga u vreće, jačate leđne mišiće zbog okretanja, saginjanja i podizanja tijela. Isti posao pomaže u jačanju ruku, ali i rezanje živice velikim škarama. Svaki posao pri kojem morate napinjati trbušne mišiće, pa čak i klečanje dok plijevite, pomaže jačanju i ravnijem trbuhu. I guza može biti čvršća pa češće čučnite dok dižete, čistite, plijevite ili sakupljate lišće.

Fleksibilnost i ravnoteža

Kako redovno kretanje i rad u vrtu traže stalno sagibanje, dizanje i slične kretnje, ojačat ćete gležnjeve te biti fleksibilniji i imati bolju ravnotežu.

Gube se kalorije

Iako ovo zvuči pomalo staromodno i stereotipno, u vrtu se gube kalorije. Ako ga čistite od raslinja sat vremena, možete sagorjeti oko 400 kalorija. Plijevite li ili sadite sat vremena, utrošit ćete od 200 do 400 kalorija, dok se uređenjem s nošenjem teških predmeta poput opeka to penje na čak 600 kalorija. I jedna jesenska aktivnost, sakupljanje lišća, može biti dobra jer se u sat vremena može vam potrošiti između 350 i 450 kalorija.