ZNANSTVENICI OTKRIVAJU

Želite smršavjeti? Ovo je jedini način prehrane koji pomaže

07.06.2016 u 19:53

Bionic
Reading

Iako se već više puta studijama pokazalo da je mediteranski način prehrane blagonaklon za zdravlje organizma, sprečava mnoge bolesti i pomaže održavanju linije, posljednje istraživanje provedeno u Španjolskoj potvrdilo je da na taj način možemo najkvalitetnije smršavjeti

Znanstvenici u Španjolskoj proveli su studiju sa 7,447 muškaraca i žena te ih pratili sedam godina, počevši od 2003., a podijelili su ih u tri skupine prema načinu prehrane. Svi ispitanici bolovali su od dijabetesa tipa 2 ili su spadali u skupinu s visokim rizikom od srčanog udara, dok je oko 90 posto bilo pretilo.

Jedna je skupina prakticirala mediteransku prehranu bogatu maslinovim uljem, iduća sličnu mediteranskoj, ali bogatu orašastim plodovima, a treća je u potpunosti izbacila masnoće. Ispostavilo se da je grupa s mediteranskim načinom prehrane, dugoročno izgubilo najviše kilograma, a prehrana bogata orašastim plodovima pokazala se u konačnici kao najmanje učinkovita.

Kako piše Independent ova je studija srušila dugogodišnju preporuku nutricionista da za vitkiju liniju i zdravlje masnoće treba zaobilaziti u širokom luku.

Dr. Ramon Estruch sa Sveučilišta u Barceloni potvrđuje da mediteranska prehrana bogata zdravim masnoćama kao što su maslinovo ulje ili orasi ne vodi do povećanja tjelesne težine ili opsega struka, pogotovo u usporedbi s načinom prehrane u kojem prevladava nizak udio masnoća. No, tu treba biti oprezan, upozorava dr. Estruch, jer nisu sve masnoće jednake.

'Mediteranska prehrana ima dobro poznate zdravstvene prednosti, a uključuje zdrave masti kao što je maslinovo ulje. No, naši rezultati sigurno ne impiciraju da je prehrana s visokim razinama nezdravih masti, kao što su maslac, prerađeno meso, slatka pića, slatkiši i brza hrana korisna.'

Rezultati studije upućuju na to da zdravstvene smjernice koje preporučaju prehranu siromašnu masnoćama i kalorijama stvaraju nepotreban strah od zdravih masnoća prisutnih u mediteranskoj prehrani, a čije su zdravstvene blagodati dobro poznate.