U SAMO DVA TJEDNA

Uskočite u bikini bez odricanja

07.06.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Ljeto je pred vratima! Neki su već iskoristili nedavni produljeni vikend za prvo kupanje, a većina će tek otići na more. Za ljepši spol to znači i odabir kupaćeg kostima, a ako se želite malo dotjerati prije pokazivanja na plaži, nisu potrebni nikakvi rigorozni planovi

Mnoge su žene osjetljive na odraz u ogledalu u kupaćem kostimu i samokritičnost tada uzme toliko maha da bespotrebno vidimo svaku malu nesavršenost na sebi. Skinuti koju kilicu prije odlaska na more i imati ravniji trbuh možete i bez izgladnjivanja, a po savjetima ovog nutricionista, usput ćete pripaziti na svoje zdravlje, kvalitetnije se hraniti i imati više energije.

Potpuno izbacivanje ugljikohidrata nije potrebno

Čim se spomene višak kilograma, nekako se svi odmah odriču mrskih ugljikohidrata, ali nutricionisti već dulje vrijeme upozoravaju na to da organizam bez njih ne može pravilno funkcionirati, a dijele ih na one dobre i manje poželjne. Neki ugljikohidrati zapravo mogu usporiti metabolizam i biti uzrok hormonalne neravnoteže.

U iduća dva tjedna stoga probajte izbaciti nepoželjne, prerađene ugljikohidrate poput bijelog kruha, procesuiranih žitarica, bijelih tjestenina, pizza i umjetnih sladila, a umjereno konzumirajte voće, svježe sokove, rižu i puno zelenog povrća. Ovi ugljikohidrati će usmjeravati metabolizam da radi ispravno.

Vrijeme obroka

U ova dva tjedna, prema preporukama poznatog američkog nutricionista Stevena Macarija za Harper's Bazaar, hranu bi trebalo konzumirati samo od podneva do 20 sati uvečer. Ovaj režim i nije toliko teško izdržati, a tako ćete napraviti mini detoksikaciju organizma i vratiti hormone u ravnotežu. Prije podneva možete popiti kavu, čaj, običnu vodu ili onu s kokosom te prirodni zeleni sok. Kako bi poboljšali učinak probajte u kavu ili čaj dodati žličicu kokosova ulja. U vrijeme za obroke složite dva uravnotežena jela i dvije zdrave užine. No ovaj se režim ne preporučuje ako niste zdravi, posebno uz dijabetes ili probleme sa štitnjačom.

Probava je izuzetno važna

Nadutost i nevolje s probavom osim jako nelagodnog osjećaja, jako se vide i na obliku trbuha pa je pametno paziti na namirnice koje će pomoći.

Loša probava može dovesti do nadutosti i tu proširenih trbuhu čini da izgledaju i osjećaju nije tako velika. Nekoliko jednostavnih ugađanje često može doći probavu na stazi, tako da nadutost je manji problem, a kao bonus optimizira probavu pomaže kod mnogih drugih područja. Stoga izbjegavajte namirnice koje su teže probavljive poput onih s glutenom, umaka od soje i grahorica. A kada jedete, nemojte gledati TV ili surfati već se posvetite obroku, pravilno žvačite i budite svjesno obroka pred sobom. Tako će mozak na vrijeme dobiti znak da ste siti i manje su šanse da pojedete previše. Pomaže i trik s manjim zdjelicama i tanjurima, ali nemojte pretjerivati pa se dovesti do izgladnjivanja i jo-jo efekta.

Ljetna super hrana koja će pomoći

Držite se lokalnih i sezonskih namirnica, a u Hrvatskoj doista imamo velik izbor od zdrave ribe do voća i povrća. Nemojte zaboraviti da meso osim ribom možete zamijeniti morskim plodovima. Oni su također prepuni proteina, a izvrsni na različite načine. Naravno, raznovrsno voće i povrće ključ je održavanja vitke linije, ali je prepuno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Ne brinite oko šećera u voću jer je to najbolji izvor energije. I ne zaboravite na kokosovo ulje u čaju ili kavi jer lako se probavlja i pomaže u zdravom funkcioniranju štitnjače. Ubrzava metabolizam, smanjuje opterećenje gušterače i tijelo brže sagorijeva kalorije, a to vam je potrebno da smršavite ili održite željenu kilažu.

Držite se omjera 80 prema 20 posto u korist zdrave prehrane

Ako tijekom ljeta pazite da 80 posto unesenih namirnica budu zdrave, preostalih 20 ne mogu načiniti štetu. U opuštenim trenucima rado ćemo i izlaziti, popiti koju čašicu alkohola ili se zasladiti, ali uz ovaj omjer, više kretanja, plivanja ili plesanja na izlascima, to se neće negativno odraziti. Također, nemojte dopustiti da zbog partija i izlazaka dehidrirate pa uvijek pijte dovoljno vode i nadoknadite izgubljeno prirodnim sokovima.

Stres

Više je istraživanja pokazalo da je stres okidač za neuredan stil života pa je i to jedan dio oko kojeg se treba malo više potruditi, ne samo zbog mršavljenja, već zdravlja općenito. Fizička aktivnost jedan je od načina da svakodnevno izbacite sve što se nakupilo, a ponekad je dovoljno i malo meditirati ili se baviti kakvim kreativnim hobijem. Stres, između ostalog, loše utječe na imunitet i probavu što nikako nije dobro po pitanju održavanja vitke linije. Dokazano je bilo koji oblik kretanja, meditiranja ili primjerice joge također pomaže kod ravnoteže hormona i pravilnom radu štitnjače pa ćete od vježbanja imati višestruku korist.