NIJE SVE U NARANČAMA

Fali vam vitamina C? Pojedite nešto od ovog!

04.06.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Kad vam netko spomene vitamin C, obično prvo pomislite na naranče, no možda ne biste trebali. Naranče su poprilično osrednje kad je taj vitamin u pitanju, stoga je možda vrijeme da proširite svoj jelovnik

Jagode

Šalica jagoda sadrži oko 85 miligrama vitamina C, što je više nego što biste dobili od jedne naranče. Osim tog vitamina, jagode sadrže mangan koji pomaže u održavanju razine šećera u krvi.

Ananas

U jednoj šalici svježeg tropskog voća ima 79 miligrama vitamina C. Za razliku od ostalog voća, ananas ima poseban enzim koji navodno pomaže u probavi proteina, no za to još nema znanstvene potvrde.

Koraba

Koraba neće vas osvojiti svojim izgledom, no moglo bi vas usrećiti čak 84 miligrama vitamina C u jednoj šalici tog povrća. Najbolji način pripreme je da je naribate kao salatu od kupusa ili je narežite na komadiće i popržite na maslinovom ulju.

Mango

Ovo sočno voće ima 122 miligrama vitamina C po šalici. Mango je također jedan od izvora zeaksantina – prirodnog karotenoidnog alkohola koji neka istraživanja povezuju s dobrim vidom. Čak i smrznuti mango zadržava sva svoja dobra svojstva.

428862,429437,413831,426525
Prokulice

Oni koji vole prokulice iz jedne šalice izvlače 75 miligrama vitamina C, kao i sve ostale zdrave tvari koje one dijele s ostalim zelenim povrćem.

Kivi

Dva kivija sadrže 128 miligrama vitamina C, a ovo voće navodno omogućuje i bolji san.

Osim vitamina C, kivi u sebi ima pristojnu količinu vitamina K i E, kao i zdrave masnoće te nešto proteina. Valja jedino imati na umu da su neke osobe alergične na njega.

Papaja

Jedna papaja ima oko 95 miligrama vitamina C. Osim toga, ima enzime koji su dobri u borbi protiv upala te za kvalitetniju kožu.

Upotrijebite papaju kao jedan od sastojaka frapea ili je jednostavno pojedite narezanu na komadiće.

Paprika

Paprika bilo koje boje ima od oko 95 do čak 340 miligrama vitamina C. Nevjerojatno je to koliko je niskokalorična pa je odličan prilog bilo kojem jelu.

Brokula

Šalica sirove brokule sadrži oko 80 miligrama vitamina C, kao i vitamin K, koji je dobar za zdrave kosti. To vam je dovoljno za cijeli dan.

Dobar način pripreme je skuhati je i zatim začiniti maslinovim uljem, češnjakom i paprom.