STARČIĆ U FORMI

Dr. Heimlich prvi put primijenio svoj zahvat i spasio staricu

28.05.2016 u 10:10

Bionic
Reading

Devedesetšestogodišnji liječnik koji je izumio Heimlichov zahvat, i koji ga je nebrojeno puta demonstrirao nastupajući na televizijskim ekranima, primijenio je tu tehniku prvi put u hitnoj situaciji i spasio život sustanarki u staračkom domu

Osoblje doma pohitalo je u pomoć starici, no dr. Heimlich je već bio uz nju i izveo zahvat koji se primjenjuje u slučaju gušenja.

'Sjedila je u stolcu pa sam je okrenuo leđima prema sebi, stavio ruke oko nje i pritiskao abdomen ispod prsnog koša, onako kako sam to opisivao prije. Nakon tri pritiska, komad mesa je izletio', rekao je dr. Heimlich koji je, iako je znao da se njegov zahvat uspješno primjenjuje u cijelom svijetu, osjetio veliko zadovoljstvo što je spasio tu 'djevojku'.

'Naručila sam hamburger i sljedeće što znam je da nisam mogla disati. Počela sam se gušiti pa je dr. Heimlich, koji je sjedio pored mene napravio Heimlichov zahvat. Iako je uvijek poučavao ljude kako se to radi, ovo je prvi put da je to primijenio na pacijentu. Je li vam to otkrio?', rekla je 87-godišnja Patty Ris, nova stanovnica doma za umirovljenike Deupree House koja je sasvim slučajno odabrala u blagovaonici sjesti uz svog spasitelja.

'Zahvaljujući mu što mi je spasio život, rekla sam 'sam Bog me poslao u sjedalicu pored vas dr. Heimlich', jer više uopće nisam mogla disati i počela sam odlaziti', rekla je Ris.

Dr. Heimlich i Patty Ris

Zahvat nazvan po njemu, kojim je izbacio komad hamburgera iz dušnika 87-godišnjakinje, Heimlich nikad dosad nije koristio u hitnim slučajevima, potvrdio je Reutersu glasnogovornik doma za umirovljenike Deupree House u Cincinnatiju Ken Paley.

'Sama činjenica da je 96-godišnjak u stanju izvesti taj zahvat je impresivna', rekao je lokalnim novinama njegov sin Phil Heimlich.

Dr. Heimlich, koji je tehniku izmislio 70-ih godina prošlog stoljeća, redovito pliva i vježba i susreće se s ljudima kojima je njegov manevar spasio život ili su oni njime spasili tuđi.

Vjeruje se da je Heimlichovim zahvatom od 1974. samo u SAD-u spašeno više od 100.000 ljudi.

Među njima su bivši američki predsjednik Ronald Regan, pop zvijezda Cher te holivudski glumci i glumice Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Jack Lemmon i Marlene Dietrich.

Podsjetimo se kako se izvodi Heimlichov zahvat, ali i kako pomoći dojenčetu koje se guši.

Prva pomoć pri gušenju