IZNENAĐUJUĆI REZULTATI

Kako način na koji provodimo vikend utječe na naše zdravlje

21.05.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Čini se da pet radnih dana u tjednu, a za mnoge je to i dio vikenda, doista teče puno sporije nego što prolete slobodni dani, a znanstvenici su proučavanjem naših navika i raznim studijama otkrili kako i zašto ti dani utječu na naše zdravlje

Petak, iza 18 sati

Umorni ste od radnog tjedna i ne možete se ni sjetiti što kuhati, a kamoli sve i napraviti pa odlazite po gotovu hranu

Petkom se već izjutra osjećamo bolje i lakše podnosimo sve obaveze jer znamo da je pred nama vikend. No znanstvenici kažu da i obična večera, koju si želimo priuštiti u restoranu jer smo umorni od svega, može negativno utjecati na nas. Istina je da večera u restoranu može biti zdrava, ali realnost je najčešće drugačija, pa uglavnom izbor pada na tanjure prepune mesa s roštilja.

Znanstvenici su otkrili da je u nešto više od 90 posto svih restorana povećan broj kalorija u jednom obroku, odnosno da premašuje preporučenih 1200 kalorija. Studiju objavljenu u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics proveli su američki znanstvenici u 360 restorana iz nekoliko gradova, poput San Francisca, Bostona ili Arkansasa, i potvrdili da će povećan unos kalorija vikendom uništiti sav naš trud oko zdravog režima kroz tjedan. Dakle, poručuju da pronađete drugačiji način opuštanja te izbacite slasne i zasitne obroke na tjednoj bazi.

Subota, 7 sati ujutro


Vrijeme u koje ustajete radnim danima

Prema istraživanju Instituta za kronobiologiju, usklađivanje ritma spavanja vikendom s onim radnim danima dovodi do boljeg sna i lakšeg buđenja tijekom tjedna. Osim toga, vrijeme vikenda možete iskoristiti za razne aktivnosti. Stoga poslušajte alarm koji je zazvonio i u subotu i u nedjelju te ustanite barem otprilike u isto vrijeme jer buđenje u približno isto vrijeme pomoći će ritmu spavanja, a duga izležavanja vikendom neće pomoći da lakše ustajete ponedjeljkom. Budilicu postavite na mjesto do kojeg ćete se morati ujutro ustati. Liječnica Dianne Augelli, koja pomaže pacijentima s nesanicom i problemima spavanja u njujorškom centru Weill Cornell, kaže da je dovoljno produljiti san dvadesetak minuta ukoliko ste umorni, a sve ostalo će poremetiti ritam spavanja i učiniti više štete nego koristi.

Subota popodne

Izležavate se, u četvrtak ste bili u teretani, a već u ponedjeljak planirate opaki sat fitnesa

U roku od 72 sata nakon zadnjeg treninga mijenja se način na koji srce pumpa krv pa bi zbog izležavanja tijekom subote i nedjelje trening prvog radnog dana mogao biti kao da ste se prvi puta pojavili na fitnesu. Trenerica i profesorica Michele Olson sa Sveučilišta Auburn u Alabami kaže za Huffington Post da je stoga bolje barem malo nabijati ritam, ali i upozorava da se tijekom vikenda ne smiju rješavati zaostaci iz tjedna. Ne vježbate li inače, nemojte se pretrgnuti preko vikenda jer jedino što ćete dobiti je bolna upala mišića. Takvo mučenje tijela oslabljuje imunitet pa bi vam se kakva viroza mogla lakše prikrasti, koliko god se čini da su za to krivci vježbanje i zdraviji stil života.

Nedjeljno prijepodne


Želite napraviti što više pa zaboravljate osnovno

Šećete sa psom, družite se s prijateljima, čistite dom ili jednostavno gledate dobru seriju, a zadnji ste put vodu popili ujutro? Bez obzira hoćete li biti fizički aktivni ili malo se više odmarati, ne smijete dozvoliti organizmu da dehidrira. Manja studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da i jedan posto dehidracije može negativno utjecati na naše raspoloženje i osjećaje u ponedjeljak. Taj prvi radni dan inače nam pada jako teško, a dehidracija nas dodatno usporava pa smo još više mrzovoljni. Dakle, čim god se bavite u nedjelju, nemojte zaboraviti na osam čaša vode jer ćete biti zadovoljniji u ponedjeljak.