ZA SVAKU TRUDNICU

Poznata Hrvatica blista u trudnoći i otkriva tajnu ljepote

18.05.2016 u 09:40

  • +7

Iris Rajčić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Nekadašnja manekenka Iris Rajčić, inače i studentica Kineziološkog fakulteta, u posljednjim je tjednima trudnoće, ali to je nije spriječilo da redovno vježba i bude u top formi

Iris je samo jedna od mnogobrojnih ljubitelja vježbanja koji su se pridružili projektu Aktivna Hrvatska pa je odlučila podijeliti nekoliko vježbi za sve buduće majke koje žele ostati u formi i bolje se osjećati tijekom trudnoće.

'Svakodnevnim vježbanjem aktivna sam i u ovim posljednjim tjednima trudnoće. Savjetujem svim trudnicama da izaberu neki od oblika rekreacije te da i tako olakšaju ovaj prekrasan životni period', zaključila je Iris Rajčić koja vježba uz stručan nadzor trenerica iz Biotreninga.

Dok se nekada davno ženama preporučavalo da se manje kreću tijekom trudnoće, danas je poznato koliko je redovno kretanje važno za zdravlje žene.

Vježbanjem se prevenira nepotrebno povećanje težine i nakupljanje vode, osvještava se držanje tijela, poboljšava metabolizam te se omogućuje kvalitetniji san i bitno brži oporavak nakon poroda. Naravno, prije početka vježbanja potrebno je redovito savjetovanje s liječnikom, a program treninga treba biti prilagođen sposobnostima i stupnju trudnoće. Na primjer, u prvom tromjesječju nastaviti sa uobičajenim treningom, ali drastično smanjiti intenzitet, nakon četvrtog mjeseca potrebno je izbjegavati položaje na trbuhu, a u trećem tromjesečju raditi na posturi, pripremi mišića i zglobova za porod te izbjegavati ležanje na leđima i česte promjene položaja. Individualni program vježbanja dva do tri puta tjedno po 45 minuta, s ponavljanjima u trajanju 2 do 3 sekunde te 10 do 15 ponavljanja po seriji predstavlja optimalan podražaj tijekom trudnoće. Vrijeme nakon poroda predstavlja mnoge izazove za majku gdje će, osim o sebi, morati skrbiti o svojoj bebi te ce zasigurno svaki atom snage dobro doći i olakšati svakodnevicu u tom prekrasnom periodu.

Projekt Aktivna Hrvatska nastavlja se u Vodicama u subotu, 28. svibnja, u 18 sati, splitskom hotelu Radisson Blu 18. lipnja, Dubrovniku na tvrđavi Sv. Ivana 27. lipnja, zadarskom Falkensteiner hotelu&spa Iadera 23. srpnja te u Zagrebu 10. rujna u sklopu Europskog tjedna sporta, a predložene vježbe možete raditi svakodnevno kod kuće.

ODRUČENJE NA LOPTI
Čvrsto se oslonite stopalima na podlogu te sjedite na loptu uspravnog trupa. Prilikom odručenja zadržite aktivan i čvrst trup.

SJEDEĆE MARŠIRANJE
Sjednite na loptu i zauzmite uspravan položaj tijela. Podignite jedno stopalo od podloge uz istovremeno zadržavanje čvrstog trupa.

BIRD DOG
Iz pozicije ‘na sve četiri’ ispružite suprotnu ruku i nogu u zrak te potom spojite lakat i koljeno. Zadržite čvrst trup te aktivnu stražnjicu prilikom opružanja.

TRX VUČENJE
U početnoj poziciji aktivirajte stražnjicu i trup. Prilikom povlačenja spojite lopatice i zadržite ravnu liniju tijela od gležnjeva do ramena.

TRX ČUČANJ
Zauzmite položaj sa stopalima usmjerenim prema naprijed ili blago otvorenim prema van. Prilikom spuštanja u čučanj koljena prate smjer stopala, a trup je aktivan i čvrst.