ZABRINUTI ZNANSTVENICI

Kriza sna zahvatila je cijeli svijet

07.05.2016 u 12:35

Bionic
Reading

U svijetu vlada 'globalna kriza sna' i unatoč biološkom satu prekasno se odlazi u krevet i premalo spava, utvrdili su znanstvenici analizirajući dobivene podatke

Podaci su sakupljeni uz pomoć aplikacije koju je 2014. osmislio tim Sveučilišta u Michiganu kako bi pomogao ljudima da prevladaju jetlag. Međutim, korisnici su mogli izabrati i mogućnost da podijele podatke o svojim navikama spavanja.

Tako je utvrđeno, piše BBC, da si najmanje sna priušte muškarci u srednjim godinama. Žene generalno spavaju oko trideset minuta više od muškaraca, pogotovo one u dobi između 30 i 60. Društvo nas danas tjera da ostanemo budni što dulje, moramo ustati rano, a tako se žrtvuje san. 'Naši su tjelesni satovi programirani da činimo neke stvari, mi to ne činimo jer na nas utječu socijalni elementi. Nećemo znati dugoročne posljedice toga još godinama', kazao je Akhilesh Reddy sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Nizozemci spavaju prosječno osam sati i 12 minuta, gotovo sat vremena više nego ljudi u Singapuru i Japanu koji spavaju prosječno sedam sati i 24 minute. U Velikoj Britaniji spava se prosječno nešto ispod osam sati, mrvu manje nego u Francuskoj.

Na vrijeme spavanja najviše utječe vrijeme odlaska u krevet, a utvrđen je i snažan utjecaj dobi na vrijeme provedeno u snu. Tako mladi imaju vrlo različita vremena odlaska na spavanje i buđenja, dok se kod starijih ta vremena sve više približavaju. Istraživanje je pokazalo da se kod radnika koji rade u smjenama, pa tako i noću, javljaju brojni zdravstveni problemi.