OBILJEŽAVANJE SVJETKOG DANA

Pet faktora važnih za osvještavanje žena o raku jajnika

06.05.2016 u 09:21

Bionic
Reading

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Sve za nju je zajedno s Hrvatskim ginekološko onkološkim društvom, Hrvatskim društvom za ginekologiju i opstetriciju, Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za maligne bolesti tijela maternice, jajovoda i jajnika KBC Rijeka, Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za premaligne i maligne lezije stidnice, rodnice i vrata maternice KBC Zagreb i Hrvatskim ginekološko-onkološkim društvom, održala tribinu Zajedno u prevenciji i liječenju povodom Svjetskog dana raka jajnika, kako bi skrenula pozornost javnosti na teškoće s kojima se suočavaju oboljele žene, podigla svijest o važnosti redovitih pregleda i ranog otkrivanja te zajedno sa suorganizatorima, educirala žene i javnost o rizicima i simptomima raka jajnika.

injenica da se Svjetski dan raka jajnika obilježava tek od 2013. sama po sebi govori u prilog stanovite marginaliziranosti oboljelih i nedovoljne osviještenosti žena i stručnjaka o ovoj bolesti. Udruga zajedno sa stručnim društvima želi poslati poruku oboljelima da nisu same, a zdravim ženama kako trebaju osvijestiti rizike obolijevanja od raka jajnika. U tu svrhu održana je tribina Zajedno u prevenciji i liječenju na kojoj su predavanja održali prof.dr.sc. Ante Ćorušić, dr.med., sanacijski upravitelj KBC Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, koji je ujedno i vodio Tribinu, prim.dr.sc. Višnja Matković, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, prof.dr.sc. Herman Haller, dr.med., Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC Rijeka i prof.dr.sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak, Institut Ruđer Bošković.

U ime predsjednice Udruge dr. Almenke Balenović, Tribinu je otvorila Jana Dusper, voditeljica ureda Udruge.

Cilj obilježavanja raka jajnika je stvoriti zajednicu stručnjaka, onih koji žive s rakom jajnika, preživjelih te njihovih obitelji i prijatelja u kojoj se svi oni mogu ujediniti i podijeliti svoja iskustva i pomoći educirati javnost o ovoj bolesti. Stoga je posebna vrijednost Tribine aktivno sudjelovanje bolesnica Suzane Fiket i Zrinke Ulovec, koje su podijelila svoje iskustvo, borbu i optimizam sa drugim sudionicima tribine među kojima su bile bolesnice od raka jajnika, ali i druge žene koje su svjesne rizika i žele znati više. Prema podacima iz Registra za rak za 2012. u Hrvatskoj je 421 žena oboljela, a 301 je umrla od raka jajnika.

Prim. Matković predstavila je ESMO Vodič za oboljele od raka jajnika, koji je udruga SVE za NJU prevela uz podršku Ministarstva zdravlja i stručnu recenziju prim. Matković. Vodič je namijenjen bolesnicama i njihovim obiteljima koja pruža prijeko potrebne informacije. Dobro je došla i stručnjacima koji pružaju psihosocijalnu podršku oboljelima.

Govornici su istaknuli potrebu informiranja šire javnosti o samoj bolesti, načinima prevencije i mogućnostima liječenja. Nažalost, budući da znanstvenici ne znaju kako rak jajnika nastaje, prava prevencija ne postoji, no ono što je bitno za pomenuti, da testiranje na genske mutacije mogu dati informaciju ženama imaju li povećani rizik za obolijevanje od raka jajnika. Ovim putem sudionici Tribine apeliraju na žene da se odazovu na nacionalne programe probira, s obzirom da odaziv na njih nije zadovoljavajući.

Pet je faktora važnih za osvještavanje žena o raku jajnika su: sve žene su u riziku obolijevanja od raka jajnika, svjesnost o ranim znacima i rano otkrivanje povećavaju šanse za preživljenje, rak jajnika se najčešće otkriva u kasnom stadiju i mnoge žene pogrešno vjeruju da se rak jajnika može otkriti PAPA testom. Stoga je edukacija javnosti iznimno važna u osvještavanju rizika i ranom otkrivanju što bitno utječe na ishode liječenja.

Za rak jajnika nema probira, a rani simptomi često se mogu često zamijeniti sa simptomima manje ozbiljnih stanja, kao što su neki poremećaji u radu želuca i crijeva. Simptomi uključuju: osjećaj nelagode, pritiska ili boli u području trbuha; nadutost ili otečenost trbuha; poteškoće s uzimanjem hrane: rana sitost (brzo postizanje osjećaja sitosti), žgaravica (loša probava); neredovita probava (npr. zatvor); problemi s mokrenjem (npr. učestalo mokrenje) i bol tijekom spolnog odnosa.

Važno je da žene redovito odlaze na ginekološke preglede, osobiti ako primijete neki od navedenih simptoma, jer liječnik zna kojim pretragama može otkloniti sumnju ili potvrditi dijagnozu u ranoj fazi.