OTKRIVA RENATA SOPEK

Kako uspješno mršavjeti i riješiti se mrskih naslaga

02.05.2016 u 07:25

Bionic
Reading

Užurbani način života ne ostavlja nam previše vremena, a ako još imate i obitelj, onda je jako teško posvetiti se zdravijem stilu življenja. Ipak, uz nekoliko promjena, koje ne morate napraviti odmah, već mijenjati životni stil korak po korak, možete se osjećati bolje u vlastitoj koži

Ako ste se odlučili posvetiti zdravijem stilu života, a usput možda i skinuti koji mrski kilogram viška, Renata Sopek savjetuje da prije svega treba pronaći balans između prehrane i vježbanja jer jedno bez drugog ne ide: 'Želimo li postići rezultat vježbanjem, moramo promijeniti prehrambene navike. Osobno imam prehranu osmišljenu od strane nutricionista, ali mnogi recepti i savjeti mogu se pronaći na portalu Ultrafit.'

Nadalje, ako želite da rezultati sveg truda budu vidljivi, potrebno je vježbati minimalno tri puta na tjedan, iako je jako teško sve uskladiti budući da nemamo previše vremena pa je bilo kakva tjelesna aktivnost uvijek dobrodošla. Dolaskom lijepog vremena ne zaboravite da možete barem dio puta do posla ići pješice, a i bicikl je prijevozno sredstvo od kojeg ćete imati više koristi - uštedjet ćete vrijeme i novac te ćete na kraju pozitivne promjene osjetiti na vlastitom tijelu.

Želite odustati? Evo motivacije

Sigurno ste jedna od brojnih žena koje su se konačno posvetile kretanju i uravnoteženoj prehrani, ali malo po malo sve su se stare navike opet progurale na prvo mjesto. Renata kaže da u tim kriznim trenucima treba odmah pomisliti koliko su vježbanje i kvalitetna prehrana važni za zdravlje: 'To bi vam morao biti dovoljno jak motiv, a vjerujem da će vas potaknuti i pozitivne promjene koje možete uočiti na svom tijelu, tonus mišića i gubitak kilograma.'

Renata također podsjeća na ono što svi znamo, ali lako zaboravimo, a to je da svi upadaju u stupicu sa slatkišima, grickalicama i previše začinjenom hranom. To su takozvane prazne kalorije i najbolje prijateljice toliko omraženog celulita.

Kako biste se dobro osjećali i uvijek imali energije, konzumirajte više manjih obroka dnevno jer ćete tako ujedno ubrzati metabolizam. Također je važno paziti na tekućinu i u prosjeku popiti do dvije litre vode dnevno.

Zadnji obrok svakako bi trebao biti prije 20 sati, ali i to ovisi o tome koliko kasno idete na počinak. U svakom slučaju, neka večera bude laganija pa izbjegavajte tjesteninu, rižu ili krumpir, dok Renata kaže da kruh treba biti raženi, ali samo za doručak ako ste odlučili istesati liniju.

Ponekad se treba i opustiti, ali…

Jedan dan u tjednu i nutricionisti dopuštaju 'dan varanja', da pružite organizmu što želi, ali morate pojačati trening. Prilikom odabira treninga treba se savjetovati sa stručnjacima i vidjeti kako 'reagirate' na određeni tip tjelovježbe.

Sagorijevanje kalorija pospješit ćete neizostavnim kardio treningom. Trčite laganim tempom, ali dulje. Osim toga, za klasične kritične zone kod žena, Renata nakon dugogodišnjeg iskustva predlaže da u serijama po 10 ponavljanja radite jednonožni deadlift s dvije bučice, podizanje kukova sa šipkom, čučanj sa šipkom postavljenom na lopatice, takozvani rumunjski deadlift ili klečeća jednonožna ekstenzija s bučicama.

Još vježbi koje će pomoći, kao i razne zdrave recepte, pogledajte na stranicama Ultrafita