ZNANSTVENICI OTKRIVAJU

Kako vremenske (ne)prilike utječu na naše zdravlje

29.04.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Sigurno ste ponekad na svojoj koži osjetili promjenu vremena pred kišu, bolje se osjećali nakon šetnje za sunčana dana ili čak bili pomalo depresivni tijekom zime. Sve su to posljedice vremenskih promjena koje nam zagorčavaju život ili uljepšavaju dane, a znanstvenici su otkrili još nekoliko poveznica

Spavanje je ljepše za hladnijeg vremena

Kako je za Huffington Post objasnila znanstvenica Natalie Dautovich iz britanskog Nacionalnog centra koji proučava spavanje, uvijek ćemo lakše zaspati i ljepše spavati ako je vani hladnije. Idealna je temperatura u spavaćoj sobi od 15 do 20 stupnjeva Celzijevih, a razlog tome je da se prije samog spavanja tjelesna temperatura snižava i tako poručuje mozgu da je vrijeme za san. Stoga nije iznenađenje da se po vrućinama mnogi muče sa spavanjem jer im smeta više faktora poput znojenja, ali ponekad i lošije vrijeme može imati negativan efekt, najčešće kada su oluje pa grmljavina i munje ometaju san.

Ekstremni vremenski uvjeti

Studija iz 2014. objavljena u International Journal of Biometeorology dokazala je da ljudi koji žive na područjima s ekstremnim vremenskim uvjetima mogu doživjeti stres zbog toga. Za primjer su dani Florida ili Oklahoma jer su to područja na kojima se mogu stvarati tornada i uragani. Podrazumijeva se da je stres velik kada osobu zadesi takva katastrofa, ali je studija pokazala da se nelagodni osjećaj zadržava dulje vrijeme i narušava kvalitetu života. Američki National Wildlife Federation zaključio je kako zbog takvih neprilika čak 200 milijuna građana pati od tjeskobe u iščekivanju onog najgoreg.

Nevrijeme pospješuje alergije

Proljeće je posebno teško razdoblje za one koji pate od alergija, ali može vas mučiti i kroz druga godišnja doba. Iako se smatra da kiša donosi olakšanje jer na neki način očisti okoliš od peludi, alergolog Warner Carr upozorava da su oluje loše za ljude koji pate od alergija budući da vjetar podiže i raznosi pelud.

Sunce doista može uljepšati dan

Studija provedena na sveučilištu Michigan samo je jedna od mnogih koja je potvrdila da se bolje osjećamo ako barem pola sata provedemo na otvorenom za lijepa vremena. Također, neke su druge studije potvrdile da nam jutarnja šetnja na suncu, prije posla, može biti od velike koristi jer ćemo biti dobre volje i lakše se nositi s obavezama.

Zimski dani nas čine depresivnima

Nije čudno da se često tijekom zime možemo osjećati pomalo depresivno, posebno ako su studije pokazale da sunce pozitivno utječe na naše raspoloženje. Lošije raspoloženje poznato je kao sezonski afektivni poremećaj. Radi se o vrsti depresije koja se javlja iznova u jesenskom i zimskom razdoblju, a prolazi u proljeće i ljeto. Uzrok je najvjerojatnije smanjeno izlaganje dnevnoj svjetlosti. Tijekom zime veći dio vremena provodimo u zatvorenim prostorijama i manje smo izloženi svjetlosti. To može dovesti do poremećaja serotonina u metabolizmu što utječe na pojavu simptoma sličnih depresiji. Stručnjaci do neke mjere to toleriraju, ali ako je osoba dulje vrijeme neraspoložena te osjeća tjeskobu svakako se treba javiti liječniku.


Vrućine mogu biti opasne po život

Opasnost od sunčanice pa čak i ozbiljnijih stanja poput srčanog udara često se povezuju s visokim temperaturama ljeti. Zato postoje upozorenja o toplotnom u onim najgorim danima. Profesor Brent Solvason sa sveučilišta Stanford upozorava da je prije svega jako važno piti dovoljno tekućine kako bismo izbjegli dehidraciju, a vrijede i sva ostala pravila poput ostanka kod kuće u onim najkritičnijim satima od 11 do 17 sati.

Krvi pritisak bolji je ljeti

Često se ljeti znamo osjećati opušteno i relaksirano, a osim faktora kao što je godišnji odmor tome pripomaže i niži krvni tlak. Nakon rezultata studije liječnik Ross D. Fletcher iz Medicinskog centra u Washingtonu poručio je da zbog toga pacijenti često moraju uzimati više doze lijekova tijekom zime budući da se tijekom hladnih mjeseci krvne žile sužavaju što može uzrokovati rast tlaka.

Za lijepa vremena ste inovativniji

Znanstvenici sa sveučilišta Michigan također su otkrili kako za lijepa vremena naš mozak puno bolje radi i budi se kreativnost pa je veća mogućnost da smislimo nešto inovativno. Kako je objasnio znanstvenik Matthew Keller daljnjim su istraživanjem zaključili da vrijeme ne utječe samo na naše raspoloženje već na neki način može resetirati naše misli.

Zna se i zašto smo podložniji virozama tijekom zime

Opsežno istraživanje objavljeno u Nature Communications pokazalo je da smo češće bolesni tijekom hladnih mjeseci jer se naše tijelo pa čak i DNK mijenjaju kako se mijenjaju vremenski uvjeti. Također, kako smo zimi više u zatvorenim prostorima, veća je šansa da ćemo uhvatiti viruse i razboljeti se.