OD STRESA DO LJEPOTE

Pet dobrih razloga zašto biste ovaj čaj trebali piti svaki dan

20.04.2016 u 08:38

Bionic
Reading

Kada vas uhvati nemir zbog silnih obaveza koje se vječito samo gomilaju ili želite očuvati svoje zdravlje i ubrzati metabolizam – popijte šalicu zelenog čaja

Smanjuje stres

Zeleni čaj djeluje umirujuće zahvaljujući L-theaninu, odnosno vrsti aminokiselina koje sadrži, a one pomažu u oslobađanju od stresa i tjeskobe. Stoga primjerice na poslu ili nakon napornog dana nemojte pribjegavati za pićima, slatkišima ili nekom drugom hranom za utjehu, već napravite šalicu zelenog čaja.

Pojačava imunitet

Kako prenosi magazin Prevention, znanstvenici su već više puta dokazali da je zeleni čaj odličan saveznik u prevenciji karcinoma i Parkinsonove bolesti. Njegova se moć krije u antioksidantima kojima je iznimno bogat, puno više nego što ga imaju druge namirnice. Kako je objavio Američki institut za istraživanje karcinoma, antioksidanti su zapravo polifenoli i flavonoidi, a važni flavonoidi u zelenom čaju su katheini. Laboratorijska istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje zelenog čaja zahvaljujući katheinima može usporiti ili potpuno spriječiti oboljenje od raka debelog crijeva, jetre, dojke i prostate. Druga studija pokazala je da žene koje redovno konzumiraju ovaj čaj imaju 22 posto manju šansu da obole od raka dojke.

Snižava kolesterol

Loš, takozvani LDL kolesterol povezan je s bolestima srca, a zeleni čaj ga može sniziti i kontrolirati pa zapravo čuva zdravlje tog važnog organa i štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti. Tu ju poveznicu otkrilo istraživanje medicinskog fakulteta u Pekingu, a prenijele novine Xin-Xin Zheng. I dok je razina lipoproteina niske gustoće (LDL) pala, nije zabilježena promjena u razini lipoproteina velike gustoće (HDL) ili dobrog kolesterola, pokazala je studija objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. I tu glavnu zaslugu imaju katehini, koji smanjuju razgradnju kolesterola u crijevima, kažu znanstvenici, ali i upozoravaju da apsorpcija nije velika pa ni slučajno ne treba prekinuti s lijekovima ako ih uzimate.

Ubrzava metabolizam

U nedavno objavljenoj studiji u tromjesečnom eksperimentu pokazalo se kako su ispitanici uz zeleni čaj smršavjeli više od onih koji su samo vježbali. Oni koji su vježbali dnevno oko 25 minuta, ali i popili četiri do pet šalica čaja na dan, imali su kilogram manju težinu od ostalih. Znanstvenici su zaključili kako katheini u zelenom čaju pomažu razbijanju masnih stanica, posebno u zoni trbuha.

Ubija bakterije

I opet su katheini u glavnoj ulozi jer imaju moćno antibakterijsko i antivirusno djelovanje, što zeleni čaj čini odličnim za liječenje gripe i prehlada.