SAVJET STRUČNJAKA

Ne brkajte proljetni umor sa sindromom kroničnog umora

Bionic
Reading

Najčešće otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti nije znak nedostatka volje, već se radi o duljoj iscrpljenosti koja ne prestaje ni nakon duljeg odmora. Umor koji nas ne napušta i nedostatak snage za veće aktivnosti nazivaju se sindromom kroničnog umora i ne treba ga brkati s proljetnim umorom

Većina ljudi osjeća fizičku slabost vrlo sličnu stanju nakon jake viroze ili gripe. Proljetni umor, koji se javlja u ovo doba godine, ipak nije moguće zamijeniti za sindrom kroničnog umora, makar imaju slične simptome, a razlikuju se zapravo po trajanju.

I pored svih mjerljivih i vidljivih parametara, kada utvrdimo izostanak boli, a prisutna je rekurentna kronična klonulost, možemo posumnjati da se radi o sindromu kroničnog umora. Ustanovljeno je, između ostaloga, da u slučaju pojavljivanja takvog stanja nisu od koristi antivirusni pripravci, kao i imunostimulatori.

Nutritivno je zanimljivo da oko 70 posto oboljelih prethodno ima alergijske reakcije, ali i da imaju određene nutritivne alergije.

U trenutku umora i kada želimo vratiti izgubljenu energiju, najčešće odabiremo izotonički napitak, multivitaminski pripravak ili čaj od bilja, za čiju aktivnu tvar vjerujemo da će biti pokretač obnove energije. Međutim dodaci prehrani nisu potvrđeni kao rješenje problema sindroma kroničnog umora.

No zato sa sigurnošću znamo da je osobama sa sindromom kroničnog umora od velike koristi:

- povećanje unosa vode, ukoliko su bili skloni pretjeranom unosu piva i sokova
- povećanje unosa namirnica koje nisu termički obrađene (salate 2 x dnevno)
- povećanje konzumiranja začinskih biljki i algi u svakodnevnoj prehrani.

Napomena:
Umor koji dugo traje ne treba zanemariti i naročito simptome otklanjati energetskim napicima i pijenjem velike količine kave. Svakako je potrebno potražiti stručnu pomoć.