BOGATSTVO PROTEINA

Ova će vas hrana najbrže zasititi

09.03.2016 u 19:39

Bionic
Reading

Čini se da ipak ima nešto u prehrani bogatoj proteinima. Novo istraživanje ukazuje na to da proteini brže dovode do osjećaja sitosti

Mnogi ljudi povećavaju unos mesa i ostalih namirnica bogatih proteinima kad žele smršaviti. Logika je da žele osjećati sitost, a smanjiti unos kalorija.

S obzirom da nije bilo velikih istraživanja na ovu temu, tim koji je predvodio Richard Mattes sa Sveučilišta Purdue u West Lafayetteu u Indiani analizirao je sve do sada skupljene podatke. Njihovo istraživanje ukazuje na to da prehrana bogata proteinima uistinu brže daje osjećaj sitosti.

'Velik dio dokaza pokazuje da proteini pokreću hormon sitosti', rekao je Richard Mattes.

Istraživanja na manjem broju osoba ili s drugačijim pristupom često daju prostora za različite interpretacije rezultata, pa se tim sa Sveučilišta Purdue koncentrirao na više različitih eksperimenata kako bi potvrdili postojanje učinka prehrane bogate proteinima.

'Osjećaj gladi i sitosti nisu jedini koji utječu na unos kalorija. Često jedemo iz različitih razloga. Svatko tko se najeo za ručak i svejedno našao mjesta za desert to dobro zna', rekao je Richard Mattes.


Koautorica istraživanja Heather Leidy sa Sveučilišta u Missouriju kaže kako još nije do kraja poznato koliko proteina ljudskom tijelu treba za osjećaj sitosti. Prvi korak u tome bilo bi postepeno povećanje unosa proteina.

'Ako je učinak proteina dugotrajan, što nam nije poznato jer smo proučavali samo kratkotrajne učinke, povećanje unosa proteina moglo bi biti ključno u skidanju kilograma ili pri održavanju željene tjelesne težine', rekao je Richard Mattes.

Znanstvenici se slažu u mišljenju kako je dugotrajan učinak prehrane bogate proteinima još nejasan.

'Iako su ovi podaci korisni za poticanje novih istraživanja, ne možemo zaključiti da je prehrana bogata proteinima jednaka većem gubitku kilograma. Istraživanja su imala različite parametre i nisu se pozabavila pitanjem rezultira li osjećaj sitosti manjim unosom kalorija tijekom dana', rekla je nutricionistica Erin Keane iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

Zaključak je da unos različitih proteina, životinjskih i biljnih, tijekom cijelog dana smanjuje glad i pruža tijelu aminokiseline koje treba za održavanje mišićnog zdravlja, imunitet te proizvodnju hormona.