U PLANU JE I BOLNICA

Turska zdravstvena grupacija Acibadem ulazi na naše tržište

05.03.2016 u 09:26

  • +4

Bolnica Acibadem

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igor Nobilo

Bionic
Reading

Nova reforma našeg zdravstva bavi se tek osnovnim problemima, poput predugih lista čekanja, velikih dugova ili gužvi na hitnom prijemu, a za pojedine operacije ili novije metode liječenja naši građani traže pomoć u drugim zemljama, sakupljajući novac privatno i uz podršku osiguranja. Jedna od vodećih zdravstvenih grupacija u svijetu, turski Acibadem, koji ima vrhunske stručnjake i najnoviju tehnologiju, već je poznat građanima u okolnim državama, a od sada usluge nudi i Hrvatima te u budućnosti želi sagraditi bolnicu na području Lijepe Naše

Ova turska grupacija pruža usluge liječenja kroz centre za liječenje karcinoma, kardiološka stanja, izvantjelesnu oplodnju, transplantaciju organa, liječenje kralježnice, nuklearnu medicinu i robotiziranu kirurgiju, a njihovi liječnici spadaju među nabolje stručnjake u svijetu. U nama susjednim zemljama, poput Srbije, Crne Gore ili BiH, već imaju potpisane ugovore s tamošnjim zavodima za zdravstvena osiguranja pa građani lakše mogu podnijeti financijski teret liječenja.

HZZO je prošle godine na dijagnostiku i liječenje hrvatskih građana u inozemstvu potrošio oko 60 milijuna kuna, a pravo na liječenje u inozemstvu o trošku HZZO-a prema postojećem pravilniku imaju oni bolesnici koji uslugu ne mogu dobiti u Hrvatskoj. U Acibademu ističu da bi željeli potpisati ugovor i s našim HZZO-om ili osiguravateljskim kućama, a u tom bi slučaju hrvatski pacijenti dobili priliku koristiti metode liječenja kakve nemaju naše ustanove, poput robotske kardiokirurgije ili imunoterapije.

Acibadem uskoro otvara svoj ured u Zagrebu, preko kojeg će građani besplatno od njihovih stručnjaka moći zatražiti (na hrvatskom jeziku) drugo mišljenje i plan liječenja s cijenom. Do sada su otvorili 18 vrhunski opremljenih bolnica, a ako bude interesa i podrške javnozdravstvenih vlasti, planiraju u narednih pet godina sagraditi bolnicu i u Hrvatskoj. Osim moderne tehnologije i suvremenih metoda liječenja, to bi značilo nova radna mjesta za naše stručnjake i medicinsko osoblje. Osim u Turskoj, Acibadem ima bolnicu u Makedoniji i sjevernom Iraku, a do kraja godine bit će otvorene bolnice u Amsterdamu te Bugarskoj dok kroz predstavništva funkcioniraju u susjednim zemljama poput Srbije i BiH.

Suvremeni uređaji i ugledni stručnjaci

Svoje usluge pružaju kroz centre za liječenje karcinoma, kardiološka stanja, izvantjelesnu oplodnju, transplantaciju organa, liječenje kralježnice, nuklearnu medicinu i robotiziranu kirurgiju. Svaki novi pacijent koji dolazi iz inozemstva u Tursku dočekuje se već u zračnoj luci i u svakom trenutku može dobiti prevoditelja zbog lakše komunikacije. Uz 17.000 zaposlenih, godišnje kroz bolnice prođe 3,8 milijuna bolesnika, a obavi se oko 103.700 operacija.

Turski dr. House jedan je od najboljih na svijetu

Najmlađe pacijente često liječi jedan od pet vodećih dječjih neurokirurga na svijetu Memet Özek, specijaliziran za liječenje duboko smještenih tumora mozga, a zbog stručnosti je stekao i nadimak dr. House. Školovao se i u Americi, a iza sebe ima preko 25 godina iskustva. Liječnici u Acibademu su, nema sumnje, jako dobro plaćeni, što potvrđuje i priča da Memet Özek ima svog vozača te uvijek čuva svoje ‘zlatne’ ruke. Osim liječenja tumora, područja specijalnosti su mu kirurško liječenje urođenih deformacija, trauma, spastičnosti ili epilepsije. ‘Za uspješno izvođenje ovih složenih operacija posebno je važan multidisciplinaran pristup liječenju, timsko konzultiranje liječnika s bogatim iskustvom, suradnja s psihologom, uporaba vrhunske tehnologije i sustavna edukacija. U Acibademu smo spremni podijeliti naše znanje, stoga pozivamo zainteresirane neurokirurge iz Hrvatske da nam se obrate’, poručio je prof. dr. Memet Özek.

Za svakog pacijenta primjenjuju se najsuvremenije metode liječenja u području minimalno invazivne robotske kardiokirurgije, pedijatrijske neurokirurgije, duboke stimulacije mozga, onkologije i radioterapije te radiologije, umjetne oplodnje ili pak haploidentične transplantacije koštane srži.

Među najsuvremenijim uređajima Acibadem grupacija ponosi se tako Cyberknifeom, kojim se (bez reza i krvi) operiraju tumori na svim dijelovima tijela, uključujući mozak, glavu i vrat; Truebeamom, koji zrači male i teško dostupne tumore; introperativnim linearnim akceleratorom, kojim je dovoljno jedno zračenje tijekom operacije, te Flash CT-om, kojim se u samo četiri sekunde skenira cijelo tijelo. Onkološki bolesnici na kemoterapiji nemaju nuspojave zbog koktela premedikacije, a bolesnici se liječe i novom metodom – imunoterapijom. Imunoterapija je postupak kojom se stimulira rad T-stanica (zaduženih za imunitet našeg organizma) da uništavaju maligne, a istodobno jačaju imunitet zdravih stanica koje se potom vlastitim imunološkim sustavom bore protiv raka.

Među pacijentima koji su pomoć potražili u Acibademu sreli smo Olivera Aleksića iz Srbije, koji boluje od raka bubrega, a nakon pokušaja u drugim zemljama jako je dobro reagirao na liječenje imunoterapijom. 'Do prije 20 dana nisam mogao hodati ni 30 metara, gušio sam se, srce mi je lupalo - katastrofa. Otkad sam primio terapije, oduševljen sam - ovo je čudo', rekao je pacijent iz Jagodine koji je u bolnici tada bio dvadesetak dana, a prethodno se liječio u Parizu.

Valja spomenuti da su i vodeći centar za robotičku kardiokirurgiju u Europi te među prvih pet takvih centara u svijetu imaju robotički sustav Da Vinci, zahvaljujući kojem nema potrebe za tzv. otvorenim operacijama.

'Jedna od najvažnijih prednosti robotičke kirurgije je da se izvodi bez velikog reza na prsima i prsnoj kosti jer se između rebara uz minimalni rez uvodi milimetarska 3D kamera, pa nema krvarenja ni transfuzije, tako da se pacijent znatno brže oporavlja i vraća svakodnevnim aktivnostima', istaknuo nam je prof. dr. Cem Alhan.

Besplatno drugo mišljenje i plan liječenja

Svi zainteresirani mogu se javiti lokalnom predstavniku ili izravno u Acibadem na hrvatskom jeziku i dobiti besplatno drugo mišljenje te plan liječenja s cijenom. Možete se javiti putem e-maila ili pak izravno u Acıbadem Istanbul