UZVRATITE UDARAC

Što se mijenja na stopalima kako starimo

20.02.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Noge nas doslovno nose kroz život, a kako starimo gotovo su neizbježni problemi poput bolnih stopala i suhe kože, ali većinu tegoba možete makar ublažiti ako brinete o svom tijelu

Umorne noge uvečer

Jastučići od masnog tkiva koje imamo na stopalima su poput prirodnih uložaka, no kako starimo oni se gube zbog smanjene proizvodnje masti i kolagena, a to je razlog što vas u poznim godinama noge bole uvečer. Bol se događa jer tijekom dana tada više stojite na kostima stopala budući da su se jastučići smanjili. Iako nema nikakve pomoći za ove promjene, možete si olakšati s udobnim cipelama koje imaju pojačane uloške.

Degeneracija zglobova i kostiju

Noge imaju više od 30 zglobova, od kojih svi mogu degenerirati s godinama i mnoge žene zato pate od artritisa. To stanje jako često pogađa palčeve na nogama ili zglobove u stopalima. Osim boli, zbog toga je moguće osjećati ukočenost ujutro ili tijekom noći. Uz redovno ali umjereno kretanje također mogu pomoći posebni ulošci za cipele.

Artritis kod kukova ili koljena mijenja kako se krećemo i zato može utjecati na bol u stopalima s vanjske ili unutarnje strane. Kod ovog problema djelomično pomažu određene vježbe, ali i lijekovi pa posjetite liječnika ako osjećate bol u zglobovima nogu. Ako imate koji kilogram viška, mršavljenje će pomoći jer će pritisak na stopalima biti slabiji dok ste u pokretu.

Zavrnuti prsti

Godine nošenja neudobnih štikla i cipela od neprirodnih materijala mogu uzrokovati zavrnute prste, ali i neugodna stanja poput kurjih očiju. U ovom slučaju najbolje je odreći se svakodnevnog nošenja štikla i birati cipele šireg kalupa od materijala koji će se oblikovati prema nozi.

Lošija cirkulacija

Problemi s venama ili bolesti poput dijabetesa u kasnijim godinama utječu na lošu cirkulaciju u nogama. Osim što vam može biti hladno za noge, manje rane poput puknutog žulja, dulje će zarastati pa je potreban dodatni oprez zbog infekcija.

Manje fleksibilnosti

Kako u cijelom tijelu, i u tetivama se zadržava manje vode nego u ranim godinama i to je razlog ukočenosti, ali i manje fleksibilnosti. Zbog toga je kod ozljeda veća šansa da dođe do rupture tetive. Uz zdravu prehranu, ovaj ćete problem najlakše spriječiti ili držati pod kontrolom ako se redovno baviti tjelovježbom.

Suha koža

Još jedan problem koji je povezan sa smanjenom proizvodnjom kolagena, a on je pak važan za elastičnost kože. Zbog smanjene proizvodnje, često se koža ljušti između prstiju, koliko god to nije lijepo za priznati. Udarac možete uzvratiti samo pravilnom prehranom, dovoljnom količinom tekućine koju ćete popiti i rehidracijom kože. Kod jako suhe kože preporučljivo je mazanje i dva puta na dan.