PAMETNIJI I ZDRAVIJI

Moćni začini koji čuvaju mozak

07.02.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Začini hranu i jela čine ukusnijom, a kada znamo da pojedini čine veliko dobro našem zdravlju, radije ih i češće koristimo. Razne su studije pokazale da određeni začini poput kurkume, kadulje ili moćnog češnjaka čine dobro i mozgu

Peršin i timijan

Nedavno istraživanje u Brazilu pokazalo je da flavonoidi u timijanu i peršinu, posebno apigenin, učvršćuju vezu između neurona u mozgu, ali i potiču njihovu proizvodnju. Znanstvenici su poručili kako su to potvrdila tek početna istraživanja u laboratoriju te su potrebne daljnje studije, ali se vjeruje da takvi začini s tim sastojkom, a ima ga i kamilica ili crvena paprika, pomažu odagnati depresiju i mogu pozitivno djelovati na Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

Kamilica

Čaj od kamilice uvečer će vas umiriti jer su znanstvenici otkrili kako zbog svojih sastojaka djeluje opuštajuće i zbog toga manje osjećamo anksioznost. Kako piše časopis Prevention, u jednoj su studiji grupe ispitanika koji pate od anksioznosti pile čaj od kamilice ili placebo osam tjedana. Ispostavilo se da je grupa ispitanika koja je pila pravi čaj od kamilice manje osjećala anksioznost od grupe koja je imala placebo.

Kurkuma

Sigurno ste čuli koliko je kurkuma moćan začin. Podrijetlom je iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkasta okusa, a osim što jela čini ukusnijim, ima mnoge blagodati za zdravlje. Glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno je dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. 'Budući da je upala glavni faktor u razvoju većine kroničnih degenerativnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, alergije, dijabetesa tipa 2 ili Alzheimerove bolesti, kurkumin ima protuupalno djelovanje koje može biti dobra prevencija tih stanja. Brojne studije pokazale su da se kurkumin može usporediti s lijekovima koji djeluju protuupalno, poput ibuprofena.

Kadulja

Više je studija potvrdilo da kadulja poboljšava pamćenje i olakšava učenje. Studija objavljena u časopisu Pharmacological Biochemical Behavior kaže kako je 45 osoba testiralo esencijalna ulja iz kadulje ili placebo. Oni koji su uzimali barem malo ulja imali su bolje pamćenje na osnovi kognitivnih testova. Također, druga studija u kojoj su ispitanici uzimali kapsule s ekstraktom kadulje ili placebo pokazala je jednako dobre rezultate, a grupa koja je uzimala ekstrakt imala je bolje pamćenje satima nakon što se kapsula razradila u organizmu. Ipak, ako imate problema s visokim krvnim tlakom, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja kadulje.

Češnjak

Njega slobodno možemo nazvati kraljem prirodnih lijekova jer skraćuje trajanje viroza i ublažava simptome, a ima i antikancerogeno djelovanje. 2007. na Medicinskom fakultetu u Južnoj Karolini otkriveno je kako određeni spojevi organskog sumpora u češnjaku ubijaju stanice raka na mozgu bez uznemiravanja zdravih stanica. Liječnici kažu da je to bio dobar početak, ali količine korištenih spojeva bile su jako visoke i još nisu isprobane na živom mozgu odnosno čovjeku. Također, velika studija provedena u Kini i objavljena u časopisu Cancer Prevention Medicine pokazala je kako jedenje češnjaka nekoliko puta tjedno smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto. U svakom slučaju, ako volite češnjak, trebate u njemu uživati što češće i zanemariti neugodan miris.