OPREZ!

Nevidljivi simptomi stresa koji vam kvare dan

21.01.2016 u 06:51

Bionic
Reading

Pokoji loš dan u tjednu dio je suvremenog života i postalo je gotovo nemoguće zaobići stres, ali dugoročno utječe na naš um i tijelo do te mjere da uopće nismo svjesni

Glavobolje vikendom

Ovaj se simptom može usporediti s razbolijevanjem u vrijeme godišnjih odmora. Dok radite i mislite na sve te silne obaveze, kao da si ne želite dopustiti primjerice prehladu. No kada odete na odmor i tijelo se opusti, bolest izbija na površinu. Tako je i s glavoboljama vikendom, kada imate nešto više vremena za sebe i odmor.

Mjesečnica

Studija na sveučilištu Harvard pokazala je kako žene pod stresom teže prolaze kroz razdoblje mjesečnice. Stres može negativno utjecati na hormone i izazvati disbalans pa žene pod stresom često imaju bolnije menstruacija s više grčeva.

Ukočena čeljust

Bolna i ukočena čeljust često je posljedica noćnog škrgutanja zubima koje se ponekad povezuje i s poremećajem koji se naziva bruksizam. To je znak da ste u stresu pa ga tijelo izražava noću. U ovom je slučaju važno da kod stomatologa potražite zaštitu za zube odnosno udlage koje se stavljaju noću.

Loši snovi

Kada smo uznemireni, često loše spavamo i ružno sanjamo. To je još jedan znak da srest utječe na nas, a ponekad to uopće ne povezujemo, već samo mislimo kako smo imali lošu noć. Probajte se organizirati tako da odspavate barem sedam sati ne idete prekasno na počinak. Uvečer izbjegavajte kofein, a prije spavanja nije preporučljivo gledati TV ili raditi na računalu.

Krvarenje zubnog mesa

Stres može biti uzročnik i ovog problema. U Brazilu je provedeno 14 studija nakon kojih su znanstvenici zaključili kako stres oslabljuje imunitet, a bakterije tada lakše napadaju zubno meso. Na kraju ovaj problem može postati i puno veći ako dobijete paradentozu pa je važno da zube perete nakon svakog jela.

Akne

Koža često pokazuje da smo već neko vrijeme pod stresom, a jedan od načina su i akne iako inače nemamo problematičnu kožu. U tom slučaju važno je koristiti preparate koji će pomoći da ih se što prije riješite, ali ako problem potraje, ne bi bilo zgorega posjetiti dermatologa.

Čokolada, kolači, slatka peciva…

Kada tijekom dana češće posežemo za raznim slatkišima, to radimo zbog stresa koji uzrokuje disbalans hormona. To je potvrdilo i istraživanje na sveučilištu u Pennsylvaniji. U usporedbi utjecaja kako stresa na žene, pokazalo da one koje su ušle u menopauzu lakše podnose neugodne situacije i manje posežu za slatkišima od žena koje još nisu u tom životnom razdoblju.

Osjetljiva koža

Jedna je japanska studija pak pokazala kako ljudi koji kroničko boluju od raznih problema s kožom, počevši od klasičnog svrbeža vjerojatno pate duplo više od stresa. No upozoravaju da se osim stresa uzrok ponekad krije u anksioznosti ili ozbiljnijim problemima poput dermatitisa, ekcema ili psorijaze. Stres utječe na organizam tako da aktivira živčana vlakna i stvara se osjećaj svraba na koži.

Pojačana alergija

Na studiju Ohio znanstvenici su provodili eksperiment koji je na kraju pokazao da se simptomi alergija pojačavaju ako se osoba osjeća anksiozno. To su pokazali rezultati testovi u kojima su sudjelovale osobe koje inače pate od alergija. Znanstvenici su zaključili kako stres može stimulirati proizvodnju proteina u krvi IgE, a koji je krivac za alergijsku reakciju.