KARAKTER I PLANIRANJE

Kako konačno smršavjeti i zadržati željenu kilažu

13.01.2016 u 07:22

Bionic
Reading

Nije lako smršavjeti, a još je teže smršavjeti i ostati na željenoj težini. Na primjer, u SAD-u oko 74 posto stanovništva pati od viška kilograma, što pokreće ogromnu industriju vrijednu oko 20 milijardi dolara. Za sve one koji imaju isti problem, evo deset savjeta kako se riješiti neželjene težine

Pojedite 30 grama vlakana dnevno

Povećajte udio vlaknastih namirnica u svojoj prehrani. Ne treba vam ih puno, a takva hrana dulje će vam dati osjećaj sitosti i poboljšat će vam probavu, kao i opće zdravlje. Naravno, pomoći će vam i ako izbacite šećer i zasićenu masnoću iz prehrane, no to se čini znatno teže nego jednostavno pojesti 30 grama graha, graška, brokule ili bilo kojeg zelenog povrća dnevno.

Povećajte unos proteina

Ženama treba oko 46 grama proteina dnevno dok muškarcima treba oko 56 grama. Ta količina pomoći će vam s mršavljenjem jer će vam tijelo cijeli dan trošiti kalorije na probavu proteina. Naravno, ne pretjerujte jer se svi viškovi na kraju pretvaraju u tjelesnu masnoću.

Pijte crnu kavu

Jutarnja kava ne služi samo za razbuđivanje. Crna kava ubrzava metabolizam za čak 12 posto na tri sata. No, s druge strane, nije dobro pretjerivati. Tri šalice dnevno su vam dosta.

Pazite se alkoholnih kalorija

Samo jedna čaša piva, vina ili žestokog pića ima oko 125 kalorija. Što više popijete, to ste više kalorija unijeli u tijelo. Kad se tomu doda to da alkohol dehidrira i pojačava osjetilo mirisa kad je u pitanju hrana, najbolje ga je piti što manje.

Opskrbite se konzerviranom tunjevinom

Konzervirana tunjevina odlična je za osobe na dijeti. U samo šezdesetak grama tunj ima impresivnih 25 grama proteina i tek 157 kalorija. Što je najbolje, možete ga jesti i kao dodatak salati, uz tjesteninu ili samo s kaparima ili maslinama.


Pojedite juhu prije glavnog jela

Ako pojedete juhu prije glavnog jela, smanjit ćete unos kalorija za 20 posto. Iako to zvuči pomalo čudno, nije čak važno ni o kojoj se juhi radi, no preporučujemo onu s povrćem.

Zamijenite kruh cjelovitim žitaricama

Najbolja stvar koju možete napraviti za svoj struk je zamijeniti sve prerađene žitarice koje jedete cjelovitima. Također možete jesti kokice, tamnu rižu i crni kruh.

Začinite si obroke

Što vam je obrok ljući, to će vam metabolizam jače raditi. Nemojte jesti nešto jako pikantno ako imate osjetljiv želudac, no ako vam ne smeta, začinite si hranu i trošit ćete više kalorija.

Vježbanje nije vam izlika da se poslije najedete

Nakon vježbanja nemojte odmah vratiti kalorije koje ste sagorjeli. U oko sat vremena aerobika potrošit ćete oko 550 kalorija. Bilo kakva brza hrana ili slatko nakon vježbanja u potpunosti će poništiti sav vaš trud.

Zapisujte što i koliko jedete

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko ova jednostavna navika može pomoći u gubitku kilograma. Ako vodite dnevnik onoga što jedete, ne samo da ćete imati odličan uvid u to koliko kalorija dnevno unosite u tijelo, već i koliko često sami sebi lažete o svojim lošim navikama.

Sretno s mršavljenjem!