Zdravlje DOBROBITI POPULARNOG ZAČINA

Curry uništava stanice raka

  • Autor: Hina
  • 29.10.2009 8:55:34
  • 29.10.2009 8:00:00

Molekula u sastojku popularnog začina curryja može ubijati stanice raka jednjaka u laboratoriju, objavili su znanstvenici u srijedu i predložili da se to otkriće iskoristi u istraživanju liječenja raka

Molekula u sastojku popularnog začina curryja može ubijati stanice raka jednjaka u laboratoriju, objavili su znanstvenici u srijedu i predložili da se to otkriće iskoristi u istraživanju liječenja raka.

U Centru za istraživanje raka u Corku (Irska) znanstvenici su tretirali stanice raka tvari zvanom kurkumin, koja se nalazi u popularnome indijskom začinu i zaslužna je za njegovu posebnu žutu boju.

Ustanovili su da je u roku od 24 sata kurkumin usmrtio stanice raka.

Stanice su također počele same sebe probavljati, navodi se u studiji objavljenoj u British Journal of Cancer.

Prethodna istraživanja ukazivala su na to da kurkumin može smanjiti tumore i da ljudi koji jedu dosta curryja mogu biti manje izloženi toj bolesti, premda kurkumin brzo gubi svoja antikancerogena svojstva kada se probavi.

Sharon McKenna, koja je vodila studiju u Irskoj, drži da su došli do otkrića o potencijalu koji bi znanstvenici trebali znati iskoristiti.

Rak jednjaka svake godine u svijetu ubije više od petsto tisuća ljudi.

Tumori su posebno smrtonosni, a stopa preživljavanja u pet godina iznosi samo od 12 do 31 posto.

Američki znanstvenici ustanovili su 2007. da kurkumin može stimulirati stanice imunološkog sustava kod Alzheimerove bolesti.

Također su ispitivali svojstva kurkumina i ocijenili da bi on mogao pridonijeti smanjivanju opasnosti nastajanja raka debelog crijeva, piše na hrvatskim internetskim stranicama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više