VRIJEME ZA PROMJENE

Kako se riješiti viška kilograma nakon blagdana

28.12.2015 u 07:05

Bionic
Reading

Bilo bi prilično radikalno savjetovati da tijekom blagdana ne otpustimo malo kočnice i ne uživamo u svim delicijama, ali vjerojatno ste svjesni kako to često završi u petoj brzini pa iako je tek nekoliko dana u pitanju, stanje na vagi nije sjajno

Osim zaobljenog trbuščića i preuske odjeće, pretjerivanja u blagdanskoj trpezi mogu nam zadati tegobe poput migrena, probavnih smetnji i povišene razine masnoća u krvi. Također, blagdanska neumjerenost ostavlja posljedice i na našem struku - istraživanja pokazuju da upravo zbog božićnih slavlja u novu godinu ulazimo prosječno i do 2 kg teži.

Postblagdanski meni koji pomaže

'Blagdani i blagdanske delicije su prošlost, sada je vrijeme za povratak na laganu mediteransku prehranu temeljenu na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima', savjetuje Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma iz Vitaminoteke.

Od voća prednost imaju jabuke, kruške i grejp jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

Krstev Barać preproučuje da što češće jedemo maštovite povrtne salate: 'Prvaci u čišćenju jetre i olakšavanju njene detoksikacijske zadaće su tamno zeleno lisnato povrće poput špinata ili blitve te povrće iz porodice kupusnjača poput cvjetače, brokule, prokulica, kupusa, kelja. To povrće obiluje klorofilom koji je poznati 'čistač' jetre i krvi. Kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje sadrže sumpor: glukozinolatima i tiocijanatima (poput sulforafana i izotiocijanata) koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.' 

Riba je idealna namirnica za postblagdansko razdoblje ne samo zbog niske energetske vrijednosti te profila masti koje sadrži, već i zbog lake probavljivosti. Naime, zbog vrlo niskog sadržaja vezivnog tkiva i prirode proteina koja su uglavnom kratka mišićna vlakna, mala je vjerojatnost da će se nakon konzumacije ribe javiti osjećaj težine u želucu.

U svakodnevnu prehranu valja uvrstiti i fermentirane mliječne proizvode koji sadrže probiotike jer će oni ubrzati uspavanu probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.

Zaboravite na restriktivne dijete

Iako su radikalne detoksikacije popularne, poput onih voćnim sokovima gdje se blagdanski prehrambeni grijesi pokušavaju isprati konzumiranjem voćnih sokova i ničega više, trebalo bi ih izbjegavati jer takvi detoksikacijski programi imaju vrlo nisku energetsku vrijednost što dovodi do usporavanja metabolizma i lakog nakupljana dodatnih kilograma jednom kada se vrati na uobičajenu prehranu. Dakle, prema riječima stručnjaka, samo je još potvrđeno da izgladnjivanjem ne možete postići ništa dobroga.

Mudro protiv kamena u želudcu

Ukoliko vas muči usporena probava, u prehranu uključite papaju i ananas ili dodatke prehrani na bazi ovih namirnica, jer sadrže enzime (papain i bromelin) koji potiču probavu. Pomoći će i komorač koji se koristi u kulinarstvu još od davnina kao lijek za lošu probavu. Komorač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje vjetrove u crijevima.