ZNANSTVENICI OTKRIVAJU

Koliko zapravo treba smršavjeti da biste bolje izgledali

07.12.2015 u 13:13

Bionic
Reading

Mrzak višak kilograma aktualna je tema u svako doba godine, a većina se pribojava onoga što će vaga pokazati nakon blagdana koji već kucaju na vrata

Svi koji se bore s kilogramima i pokušavaju smršavjeti gotovo uvijek imaju brojku za koju misle da bi bili zadovoljni njome, a ona je najčešće vezana uz dane iz prošlosti odnosno vremena kada su bili zadovoljni svojim izgledom.

Znanstvenici s državnog sveučilišta u Torontu nakon istraživanja mršavljenja zaključili su da ćete svima izgledati bolje već nakon što smršavite tri do četiri kilograma jer će primijetiti promjene. Oduševit će ih promjena nakon što smršavite oko šest kilograma, a za potpun wow-faktor okoline i bližnjih najbolje je kada se promjene vide na licu

Istraživanje je naime pokazalo da oni koji smršave u licu drugima budu više privlačni nego prije početka dijete. Možda bismo bili sretniji ako se za početak trbuh malo poravna i hlače ne stežu oko struka, ali drugi to uopće neće primijetiti.

Profesor Nicholas Rule i voditelj studije poručio je da se spomenuti kilogrami odnose na muškarce i žene prosječne visine. Također, odraz skinutih kilograma na licu povezali su s BMI-jem ili izračunom tjelesne mase koji pokazuje jesmo li premršavi, dobre kilaže ili pretili. Stoga odraz u ogledalu može biti naznaka toga jesmo li se udebljali toliko da nam je potrebna dijeta.

Do ovih su zaključaka došli proučavanjem lica muškaraca i žena u dobi od 20 do 40 godina. Svi su imali prirodna lica, bez šminke i podignute kose. Zatim su im dodali ili oduzeli kilograme izmijenivši lica pa dali ispitanicima da ih vide i pratili njihove reakcije.

Da bi okolina primijetila razliku, znanstvenici su utvrdili da BMI treba odstupati otprilike 1,33 kg/m2. Dok bi kod žena odstupanje trebalo iznositi 2,38 kg/m2 kako bi bile atraktivnije, kod muškaraca je to 2,59 kg/m2 odnosno potrebno je smršavjeti onih početnih tri ili četiri kilograma.