NIJE SAMO ZIMA

Stalno vam je hladno za prste? Možda je ovo razlog

25.11.2015 u 06:59

Bionic
Reading

Dolaskom hladnih dana možda ćete ćešće osjetiti da vam je hladno za prste ili vam treba malo više vremena da se ugrijete kada uđete u kuću, ali ako vam je hladno bez posebnog razloga, moguće je da vas muče neka ozbiljnija stanja

Raynaudova bolest

Zbog tog stanja, odnosno, sužavanja malih arterijskih krvnih žila u vrhu prstiju, možete osjećati hladnoću. Iako se to može pojaviti i u drugim ekstremitetima, najčešće se događa upravo s prstima. Do sada nije poznato kako dolazi do te bolesti, a osim što se blaži oblici liječe rukavicama i toplinom, prestanak pušenja također vam može pomoći. Poznato je koliko je pušenje štetno za zdravlje pa to može biti još jedan dodatni poticaj.

Poremećaj u radu štitnjače

Osjećaj hladnoće povezan je s hipotireozom, odnosno, usporenim radom štitnjače, zbog čega se smanjuje stvaranje, izlučivanje i djelovanje hormona. Budući da je štitnjača poput termofora za tijelo, kod hipotireoze između ostalih simptoma pacijenti često navode da im je hladno. Hipotireoza, odnosno, smanjena funkcija štitne žlijezde, može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno je česta u starijih osoba.

Loša cirkulacija

To je prvi razlog koji će većini ljudi pasti na pamet - hladno je za prste ili noge jer je cirkulacija u tijelu loša. Ako srce ne može pumpati krv kroz tijelo pravom brzinom, osjetit ćete hladnoću u stopalima ili, primjerice, prstima, tupost ili trnce.

Obično do loše cirkulacije dolazi zbog loših životnih navika poput nezdrave hrane, pušenja i sjedilačkog načina života, što na kraju može dovesti do puno ozbiljnijih stanja. Ako tome dodamo i stres, koji je danas gotovo neizbježan, uz povišeni krvni tlak i masnoće u krvi te šećernu bolest, to su najvažniji čimbenici rizika za pojavu prerane ateroskleroze. Stoga svakako posjetite liječnika ako dulji period osjećate hladnoću u ekstremitetima.

Anemija

Anemija se pojavljuje kada tijelo ne stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji su zaduženi da nose kisik kroz tijelo. Postoje različiti oblici anemije, a hladnoća je vrlo čest simptom uz dobro poznati umor.

Lijekovi

Pojedini lijekovi mogu stisnuti krvne žile, osobito arterije, a kada se to dogodi moguće je da nuspojava bude čak i Raynaudova bolest. Kod drugih se pak lijekova hladnoća javlja beta-blokatora, koji se propisuju za regulaciju krvnog tlaka, isti problem mogu izazvati i lijekovi za kancerogene bolesti. U svakom slučaju razgovarajte s liječnikom ako primijetite simptome, a uzimate bilo kakve lijekove.

Stres i anksioznost

Sigurno znate da stres negativno djeluje na naš cijeli organizam, a sada na listu dodajte i hladnoću. Kada se tijelo bori s ekstremnom situacijom poput stresa, adrenalin uzrokuje sužavanje krvnih žila u ekstremitetima pa ćete osjetiti da vam je hladno za prste.