PODRŠKA OBOLJELIMA

Obilježen Svjetski dan borbe protiv artritisa

12.10.2015 u 17:51

Bionic
Reading

Od gotovo 85.000 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj, nešto manje od šest tisuća kandidati su za biološku terapiju, no zbog financijskih ograničenja u bolnicama, ona im još nije dostupna

'Izlaskom HZZO-a iz državne riznice početkom ove godine, povećana su sredstva za posebno skupe lijekove, no nažalost, pacijenti oboljeli od upalnih reumatskih bolesti nisu to osjetili u dovoljnoj mjeri budući da se povećanje odnosi na sve skupe lijekove. Točnije, od ukupno 4.400 kandidata za ovaj oblik liječenja samo 200 novih pacijenata ove je godine dobilo biološku terapiju o trošak HZZO-a. Kako bi se ostvarili konkretni i vidljivi pomaci, potrebno je osigurati da trošak biološke terapije od prvog dana snosi HZZO, jer u ovom trenutku imamo dvostruka financijska ograničenja zbog kojih pacijenti ne mogu do lijeka. Naime, liječenje biološkom terapijom je u prvih godinu dana na teretu bolničkih proračuna, a dodatno ograničenje je limit HZZO-a za ustanove koje koriste sredstva iz fonda skupih lijekova', rekao je to predsjednik Udruge Remisija Nenad Horvat u povodu današnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv artritisa.

Podršku Udruzi Remisija u borbi za veću dostupnost biološke terapije izrazio je i ministar zdravlja Siniša Varga koji se danas na Cvjetnom trgu družio s predstavnicima Udruge i okupljenim pacijentima koji su mu ovom prigodom još jednom potvrdili da ih je biološka terapija vratila u život. Isto to pokazala je anketa koju je Udruga Remisija tijekom rujna provela među oboljelima i članovima njihovih obitelji.

Preko 93 posto oboljelih od upalnih reumatskih bolesti potvrdilo je kako im je biološka terapija omogućila samostalnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti i značajno poboljšala kvalitetu života, a njih 80 posto ponovno su postali radno sposobni. Čak 76 posto ispitanika je potvrdilo kako oboljeli uz biološku terapiju u svakodnevici funkcioniraju gotovo kao i prije oboljenja.

Štoviše, njih 85 posto primijetilo je poboljšanje kvalitete cjelokupnog obiteljskog života, jer u obavljanju svakodnevnih aktivnosti oboljeli prestaju ovisiti o pomoći ukućana. Više od 72 posto oboljelih, zahvaljujući biološkoj terapiji, uvelike je smanjilo izostanke s radnog mjesta zbog bolovanja, a 88 posto njihovih radnih kolega primijetilo je poboljšanja u radnoj sposobnosti i samostalnosti.

Zbog dokazanog, iznimnog unapređenja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji, Udruga Remisija proces liječenja biološkim lijekovima naziva vraćanjem u život, te se snažno zalaže da terapija bude dostupna što većem broju oboljelih - svima koji su, prema anamnezi, kandidati za ovaj oblik liječenja. Takvih je, prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj 5.800, što znači da u ovom trenutku čak 4.400 oboljelih čeka priliku za biološku terapiju, jedini oblik liječenja koji daje rezultate. Za usporedbu, samo u susjednoj Sloveniji se na milijun stanovnika za biološku terapiju izdvaja četverostruko više sredstava, dok Španjolska, Francuska i Njemačka izdvajaju četiri do gotovo sedam puta više nego Hrvatska.

Od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj boluje oko 85.000 osoba, među kojima zasigurno postoje potencijalni kandidati za primanje biološke terapije. Iako predstavlja značajan neposredni trošak za zdravstveni sustav, uvođenje biološke terapije u konačnici kompenzira troškove za društvo jer smanjuje broj izostanaka s posla, kao i broj odlazaka u prijevremenu mirovinu, a značajno smanjuje utrošak sredstava sustava zdravstva. Pacijent koji se oporavljen vraća na posao kroz doprinose sudjeluje u plaćanju vlastite terapije.