ŠTO SVATKO MOŽE

Kako spriječiti neugodnu žgaravicu

13.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Oni koji imaju iskustva sa žgaravicom znaju koliko je neugodno kad se hrana i želučana kiselina u isto vrijeme nađu u jednjaku. S obzirom na to da žgaravica može dovesti i do drugih problema poput lošeg zadaha, a možda čak i raka grla, nije naodmet navesti nekoliko jednostavnih načina kako je spriječiti

Upoznajte neprijatelja

Teško je točno znati koja hrana uzrokuje žgaravicu dok je ne pojedete. Za neke je to čokolada, za neke je limun problem, a nekima smeta ljuta hrana. No u korijenu žgaravice leži vraćanje hrane u jednjak, a za to su krivi veliki masni obroci.

Mast u hrani omekšava mišiće koji svojim stiskanjem onemogućuju dizanje kiseline i neprobavljene hrane natrag u jednjak pa stoga treba izbjegavati prejedanje takvom hranom.

Čuvajte se raznih pića

Žgaravicu potiču gazirana pića, alkohol, sokovi, pa čak i jutarnja kava koja također opušta mišiće koji bi trebali sprečavati dizanje kiseline. Trebali biste pripaziti od kojih vam se pića podriguje i nakon kojih vas muči žgaravica te ih se jednostavno kloniti.

Pokušajte malo smršavjeti

Osobe koje imaju probleme s viškom kilograma također su najčešće i one koje pate od želučanih tegoba. S obzirom na to kako je jedno povezano s drugim – pogotovo kod pretilosti trupa – najbolje je promijeniti životni stil. Smanjite obroke i uravnotežite prehranu. Vježbajte, no ne na biciklu koji pogoršava žgaravicu zbog položaja tijela (nagnuti ste prema naprijed).


Pijte puno vode

Ispijanje dovoljno vode dnevno dobar je savjet bez obzira na žgaravicu, no za osobe sa želučanim problemima posebno je korisno jer voda ispire kiselinu iz jednjaka natrag u želudac. No trebalo bi izbjegavati piti hladne napitke uz jelo.

Pobrinite se da imate prave lijekove u ormariću

Sa žgaravicom nije pametno čekati da se pojave simptomi, već je najbolje djelovati preventivno. Popijte tabletu prije teškog obroka. Naravno, pažljivo pročitajte upute koje ste s lijekom dobili jer neke tablete imaju vrlo kratkoročno djelovanje, neke djeluju taman koliko vam treba da pojedete obrok, a neke su pak cjelodnevne.

Naspavajte se

Najgora stvar koju možete učiniti je ići spavati nakon velikog obroka. Već samim položajem tijela olakšavate dizanje kiseline u jednjak. Neki ljudi imaju toliko jaku potrebu za drijemanjem nakon obilnog obroka da si jednostavno namjeste jastuk iza leđa kako bi mogli spavati u djelomično uspravnom položaju.