ZA LAKŠI PRELAZAK

Hrana koja pomaže u ublažavanju simptoma menopauze

12.10.2015 u 17:02

Bionic
Reading

Ulaskom u menopauzu za svaku ženu počinje novo razdoblje života, a postoji niz načina kako bi si olakšale simptome poput valunga, nesanice, viška kilograma, bolova u zglobovima ili anksioznosti. Jedan od načina kako lakše prebroditi razdoblje simptoma, koji mogu trajati i do sedam godina, sigurno je i prehrana

Stručnjaci smatraju da hrana svakako može pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma menopauze poput nesanice, umora ili anksioznosti. Stoga bi se prehrana
u osnovnom dijelu trebala sastojati od namirnica bogatih proteinima - meso, jaja, riba, grah, soja, orasi, sjemenke i mliječnih proizvoda, kao što su jogurt. Nadalje, važne su i zdrave masti kao što je avokado, kokosovo ili maslinovo ulje te vlakna odnosno povrće, orasi, voće u manjim količinama, zob i mekinje. Od škrobnih namirnica preporučuje se riža, tjestenina i krumpir.

Pazite na razmak između obroka

Cilj je jesti male količine hrane svaka tri do četiri sata. To će uravnotežiti razinu šećera i inzulina. Ako se to poremeti, podiže se razina hormona stresa, kortizola, a zatim on iz ravnoteže izbacuje i druge hormone, uključujući estrogen i progesteron.

Organska hrana je in, obrađena out

Kada god možete, birajte domaću, organsku hranu, a izbjegavajte obrađenu jer je prepuna nezdravih dodataka i kemikalija. Možda je ona bolja kada je stavite u usta i uživate u okusima, ali enzimi u tijelu nisu stvoreni za kemikalije već prirodne namirnice.

Povrće je bitno zbog vlakana

Redovno unošenje povrća u organizam još je jedan način da razinu šećera u krvi držite pod kontrolom zahvaljujući vlaknima. Budući da su neprobavljiva, vlakna sprečavaju ostale namirnice se prebrzo apsorbiraju u krvotok i tako usporavaju njihovu transformaciju u krvi. Osim toga, smanjuju upale koje su odličan saveznik prijevremenom starenju.

Rafinirani šećer jednostavno zaboravite

Rafinirani šećer, u obliku kolača, keksa, sladoleda ili bijele tjestenine i riže najgori su neprijatelji u borbi za održavanje hormonske ravnoteže, i to upravo zbog njihova utjecaja na inzulin. Za žene u menopauzi rafinirani šećer znači valunge, migrene ili bolne zglobove.

Proteine uključite u svakodnevnu prehranu

Vrlo su važni za proizvodnju hormona, ali i pomažu da mišići ostanu jaki što znači da ćete i vi biti snažniji. Piletina, riba, grah, orašasti plodovi, sjemenke i tofu su dobri izvori proteina, ali nemojte zaboraviti meso i mliječne proizvode poput svježeg sira jednom tjedno.

Smanjite unos kofeina

Držite se jedne šalice kave s kofeinom dnevno ili se prebacite na čaj koji ima manje kofeina. Neovisno o njegovim stimulativnim učincima na živčani sustav i hormone, kofein također povećava osjetljivost dojki i povezan je s osteoporozom.

Masti su vam potrebne da biste bili zdravi

Da bi stanice u tijelu bile zdrave, da bi mišići ili mozak mogli raditi punom parom, da biste imali zdravu kosu ili nokte, potrebne su im masnoće. Također, masnoće su važne i za proizvodnju hormona estrogena i progesterona. Važno je samo da birate zdrave masnoće poput maslinova ulja, jedete avokado, ribu ili orašaste plodove.