ZA BOLJE REZULTATE

Želite li smršavjeti, birajte ovo voće i povrće

06.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Želite li se riješiti kojeg mrskog kilograma viška, znate da je voće i povrće uvijek dobar izbor, ali znanstvenici kažu da nije svejedno koje namirnice birate ako želite bolji rezultat

Svako malo znanstvenici proučavaju kako hrana utječe na naš organizam i koliko nam daje energije, a sada su otkrili da nam određeno voće i povrće može pomoći i u kontroli tjelesne težine.

Veliko istraživanje, koje je ukupno trajalo 24 godine u intervalima po četiri godine, uključilo je 117.918 muškaraca i žena u 30-im i 40-im godinama života, a znanstvenici su pratili njihove prehrambene navike.

Studija objavljena u časopisu PLOS Medicine pokazala je da su ispitanici malo smršavjeli kada su uveli više voća i povrća u prehranu, odnosno jedan obrok zamijenili voćem ili povrćem.

Povećana konzumacija bobičastog voća imala je dobar uspjeh: gubitak pola kilograma bez osjećaja da ste na dijeti.

Volite li agrume, također biste mogli smršavjeti, ali taj je rezultat bio puno niži nego u slučaju bobičastog voća. Oni koji su često jeli tofu ili soju smršavjeli su također pola kilograma, a dobre su rezultate imali i oni ispitanici koji redovno jedu jabuke i kruške.

Dok su se na listi zahvalnog povrća našle mrkva i paprika, znanstvenici zaključuju da krumpir, grašak i kukuruz nisu dobri ako želite smršavjeti.