VRIJEME JE ZA PROMJENE

Loše navike zbog kojih starite prije vremena

16.09.2015 u 07:09

Bionic
Reading

Uz mnogobrojne obaveze koje imamo, teško se posvetiti svome zdravlju i pronaći vremena za sebe, ali mnogobrojna istraživanja pokazuju da će nam loše navike smanjiti životni vijek

Začinjena hrana

Jedno je istraživanje kineskih znanstvenika sedam godina pratilo prehrambene navike više od tri milijuna ljudi, a pokazalo se da su zdraviji bili oni koji su šest dana u tjednu jeli bilo koji tip ljutih namirnica. Za razliku od onih koji su konzumirali ljutu hranu tek jednom tjedno, skupina ispitanika koja je jede češće ima 14 posto manje šanse za raniju smrt. Prema toj studiji, kapsaicin, glavni sastojak ljutih papričica, igra veliku ulogu u sprečavanju pretilosti, djeluje protuupalno, preventivno radi protiv karcinoma te ima antidepresivan učinak.

Ne družite se

Samoća je potrebna svakom čovjeku s vremena na vrijeme, ali ipak smo društvena bića pa nije dobro svakodnevno biti u samoći. Kako je objavljeno u časopisu Perspectives on Psychological Science, samoća može negativno utjecati na kvalitetu života. Proučavajući 70 studija na tu temu, znanstvenici su došli do zaključka da usamljenost može smanjiti životni vijek za 26 posto, a kod osoba koje žive same za čak 32 posto. Kao da ovo nije dovoljno loše, znanstvenici poručuju da su takve osobe sklone pretilosti, a znamo koliko je ona opasna za zdravlje.

Više sjedite nego što stojite

Ova loša navika za mnoge je teško promjenjiva jer su neki poslovi takvi da zahtijevaju puno sjedenja, ali zato se treba što više kretati u slobodno vrijeme. Na to će vas možda natjerati i istraživanje objavljeno u Annals of Internal Medicine, a znanstvenici su objavili kako dugosatno sjedenje potiče razvoj raznih bolesti, od problema sa srcem do dijabetesa tipa 2. Tu su i neke poveznice s povećanom šansom za obolijevanje od karcinoma i to od raka dojke ili raka jajnika u slučaju žena.

Duga putovanja na posao i povratak kući

Istraživanja su pokazala da duga putovanja na posao i povratak kući imaju loš utjecaj na krvni tlak. Odnosi se to na vozače automobila i relacije koje su duže od 25 kilometara u jednom smjeru. Dakle, osim što ste u stresu jer se vozite u gužvi, duga relacija ima još jedan negativan utjecaj na zdravlje.

Spavate li dovoljno?

Ako često kasno odlazite na spavanje, udebljat ćete se čak i ako ste inače zdravi te nemate problema s tjelesnom težinom, pokazuje najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Sleep. Glavni znanstvenik istraživanja Andrea Spaeth zajedno sa svojim suradnicima podijelio je 225 ispitanika u dvije skupine. Prva skupina je spavala od četiri do osam sati ujutro, a druga od 22 do osam sati. Ispitanici koji su odlazili na spavanje tek od četiri sata jeli su znatno više i to nezdravu i masnu hranu jer im je organizam tako tražio. Iako je već nekoliko istraživanja pokazalo da su debljina i nekvalitetan san povezani, ovo je prvo s većim brojem ispitanika koje bez ikakve sumnje potvrđuje da što manje spavamo, više jedemo.

'Znali smo da se ljudi debljaju, ali nismo znali da se debljaju u tolikoj mjeri. Među našim ispitanicima bilo je onih koji su dobili znatan broj kilograma', istaknuo je Spaeth.