PRAVILA ZA RUKOVANJE

Nosite kontaktne leće? Ovo će vas svakako zanimati

14.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi danas ne bi mogli zamisliti život bez kontaktnih leća, ali kako ne biste doveli u opasnost zdravlje očiju, trebate voditi računa o nekoliko vrlo bitnih stvari

Kako piše The Huffington Post, u SAD-u više od 40 milijuna osoba nosi kontaktne leće! Ipak, a zabrinjavajućih 90 posto ih se ne pridržava pravila rukovanja lećama koja im je dao njihov liječnik.

Nedovoljna higijena i druge loše navike održavanja leće mogu dovesti do niza opasnih zdravstvenih problema poput infekcije oka i iritacija. Liječnici upozoravaju da mnogi korisnici leće peru običnom vodom iz pipe i zatim ih direktno stavljaju u oko što predstavlja velik rizik za zdravlje. Stručnjaci upozoravaju da se leće obavezno moraju skinuti prije odlaska na spavanje.

Ozbiljne infekcije oka uzrokovane lošom higijenom kontaktnih leća mogu dovesti problema s vidom, kažu oftalmolozi.

Evo što morate znati o higijeni leća:

1.Nikad nemojte leće dodirivati prljavim rukama! Površina ruku prepune su bakterija pa ih prije rukovanja lećama dobro operite i posušite.

2.Kutijicu za leće uvijek održavajte čistom. Istraživanja su pokazala da loša higijena kutije za leće također može dovesti do infekcije oka. Zato nakon svakog korištenja kutiju dobro operite i posušite.

3.Redovito mijenjajte sredstva za čuvanje leća! Stare otopine velik su rizik za zdravlje očiju, upozoravaju stručnjaci.

4.Nemojte kupovati leće na svoju ruku - prije nego što nabavite leće, obavezno posjetite oftalmologa radi temeljitog pregleda očiju.

5.Nemojte spavati s lećama! Stručnjaci upozoravaju kako spavanje s lećama, pa čak na pola sata povećava rizik od infekcija za 10 puta. Danas postoje leće koje su osmišljene tako da se s njima može spavati, pa ako imate takve i liječnik vam kaže da možete s njima spavati, ne trebate se brinuti.

6.Izbjegavajte kupanje s lećama! Prije tuširanja ili kupanja u moru ili bazenu maknite leće iz oka. Kako su pokazivala mnoga istraživanja, mikroorganizmi koji obitavaju u vodi mogu izazvati infekcije oka.

7.Redovito mijenjajte leće. Kontaktne leće imaju svoj vijek trajanja pa ih redovito mijenjajte. Čim osjetite nelagodu pri nošenju, peckanje ili probleme s vidom, vrijeme je da ih zamijenite novima.

8.Ne zaboravite ići na kontrole. Redovite godišnje kontrole neka vam postanu pravilo. Naravno, ako osjetite iznenadne teškoće prilikom nošenja leća poput crvenila, suzenja oka, peckanja ili nelagode pri nošenju leća, odmah nazovite svog liječnika.