NE ZATVARAJTE OČI

Ušli ste u menopauzu? Ovo morate znati

07.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Menopauza je prirodno razdoblje u životu svake žene, a promjene koje nastaju gubitkom mjesečnice obično se događaju u dobi između 40. i 55. godine života, a ako mislite da ćete se samo usputno baviti simptomima, razmislite još jednom

Fiziološke promjene kroz koje žene prolaze u menopauzi uzrokovane su prestankom lučenja spolnih hormona iz jajnika, posebice estrogena, a tom periodu prethodi višegodišnje razdoblje u kojem jajnici postupno gube svoju normalnu funkciju.

Uz gubitak mjesečnice, žene se suočavaju i s drugim mnogobrojnim simptomima koji im odjednom počinju otežavati svakodnevicu. To su najčešće kronični umor, napetost i razdražljivost, nesanica, valovi vrućine, noćno znojenje i gubitak libida, ali se pojavljuju i stanja urogenitalne atrofije, osteoporoze, pretilosti, kardiovaskularnih pa i ponekad zloćudnih oboljenja. Kako biste se lakše nosili sa svim simptomima, nemojte problem spremati pod tepih, a ovo su neke od najčešćih pogrešaka koje žene rade.

Niste rekli liječniku koje suplemente uzimate

U tom osjetljivom razdoblju sigurno ćete si probati pomoći koliko god možete pa tako uzimati razne vitamine, biljne dodatke ili koristiti neke alternative poput akupunkture, sve samo da se lakše nosite s valovima vrućine, nesanicom, anksioznošću ili boli. No kada se savjetujete s liječnikom, trebate mu reći što sve koristite, budući da se neke od hormonalnih terapija mogu kositi s dodacima, imati slabije djelovanje ili nuspojave.

Sjevernoameričko društvo za menopauzu u jednom je istraživanju pokazalo kako 52 posto žena koristi različite suplemente, no da ne biste uzalud bacali novac, posavjetujte s liječnikom koji će vam možda znati bolje preporučiti što uzimati.

Ne držite se pravila

Koliko ste spavali noćas, što ste jeli, jeste li se bavili kakvom aktivnošću? U menopauzi sva pravila o zdravom načinu života dobivaju duplo na važnosti. Ako imate višak kilograma moramo vam priopćiti da se teže mršavi zbog hormonalnih promjena. Stoga budite spremni da će biti teže održavati kilažu i držati pod kontrolom sve simptome zbog kojih menopauza zna biti jako teško razdoblje.

Niste realni

Možda ćete misliti da ćete se hrabro suočiti s valovima vrućine i da je tamo malo znoja, a i godina dana će nekako proći. Na žalost, simptomi poput navala vrućine, nesanice, anksioznosti ili raznih bolova mogu trajati i do sedam godina. Zato je najbolje da se uhvatite u koštac s promjenama i razgovarate s liječnikom.

Ne želite hormonalnu terapiju, nije to za vas

Prije nego što se odlučite boriti s vjetrenjačama i odmah odlučiti da ne želite hormonalnu terapiju jer je opasna za zdravlje, razgovarajte s liječnikom jer stručnjaci tvrde da takvi lijekovi mogu život vratiti u normalu. Rizici se najčešće vežu uz žene koje su prešle 60. ili su u menopauzi više od 10 godina. Stručnjaci tvrde kako su rizici od terapija za mlađe i zdrave žene gotovo nikakvi.

Seksualni život može biti jednako dobar pa i bolji

Za početak, prošla su vremena kada je razgovor o seksu bio tabu tema. Liječniku možete otvoreno reći sve što vas muči, a vjerojatno ste u dobi kada su djeca već odrasla i polako odlaze iz doma što znači da zajedno s partnerom možete imati više vremena (i mjesta) za kvalitetniji seksualni život.