NOVA OPASNA OVISNOST

Znate li što je tenoreksija?

28.08.2015 u 09:36

Bionic
Reading

Tenoreksija je nova opasna ovisnost - ovisnost o preplanulom tenu!

Tople kolovoške večeri u Madridu bujica korisnika izlazi iz solarija, jer se čak i u sunčanoj Španjolskoj želja za preplanulim tenom pretvara se u ovisnost
 
Glavni grad Španjolske ima 2749 sunčanih sati godišnje, po tamošnjem meteorološkom zavodu. To studenticu Macarenu Garciju neće odvratiti od UV zračenja u solariju.

'Mojoj obitelji to se ne sviđa, govore mi da to nije zdravo... ali oni žive pokraj plaže. Ja radim u gradu i isto želim biti preplanula', rekla je Garcia na izlasku iz solarija Solmania u središtu Madrida.
U tome nije jedina. Jose Manuel Rodriguez, ljepuškasti 36-godišnji plesač dolazi u salon tri puta tjedno. On želi zadržati svoju preplanulost cijelu godinu.

Dermatolog Jose Carlos Moreno to bez oklijevanja naziva ovisnošću. 'Postoje ljudi koji misle da nikada nisu dovoljno preplanuli' i uspoređuje ih s anoreksičarima koji uvijek misle da su predebeli.
Po profilu to su većinom žene i muškarci ispod četrdesete koji prekomjerno dolaze u solarij jer žele čokoladnu boju kože. Saloni za sunčanje ili solariji pojavili su se u Americi osamdesetih godina i tamo se već desetak godina govori o novoj ovisnosti - tenoreksiji.

Simptomi su slični ovisnosti o heroinu, tvrdi profesor Joel Hillhouse s fakulteta javnog zdravlja u Tennesseeju. Ovisnici imaju snažnu želju za preplanulim tenom, potrebu za sve većim 'dozama', osjećaj tjeskobe kad se ne 'sunčaju', euforiju kad to rade, i živcira ih kad im prijatelji ili obitelj prigovaraju da s tim pretjeruju.

Svjetska zdravstvena organizacija od 2012. godine uređaje za umjetno sunčanje klasificira kao kancerogene. Prva država koja je solarije zabranila bio je Brazil 2009., a to je pet godina poslije učinila i Australija, zemlja koja ima najveću stopu melanoma po glavi stanovnika u svijetu.

kako je pokazalo istraživanje australskih znanstvenika, umjetno sunčanje u solariju povećava rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, za 20 posto.

Za ovisnike o preplanulosti nema posebne terapije. Hillhouse savjetuje osnivanje grupa za podrušku poput anonimnih alkoholičara.