RAZMISLITE JOŠ JEDNOM

Znate li kako gazirana pića utječu na organizam?

30.07.2015 u 11:57

Bionic
Reading

Jeste li se da kad zapitali kakvu reakciju izazivaju zaslađeni gazirani napici u vašem organizmu nakon samo sat vremena?

Blog The Renegade Pharmacist iza kojeg stoji britanski farmaceut Niraj Naik detaljno opisuje promjene koje se događaju sat vremena nakon što popijemo Coca Colu ili sličan gazirani napitak, piše Daily Mail

Evo što se zbiva u organizmu:

10 minuta: u organizmu se našlo 10 čajnih žlica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan.
20 minuta: šećer u krvi potiče navalu inzulina, a jetra radi punom parom kako bi sav taj šećer uspjela pretvoriti masnoću.
40 minuta: kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprečavaju pospanost.
45 minuta: organizam proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, vrlo slično kako to radi heroin!
60 minuta: fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija. Budući da kofein ima diuretska svojstva te češće mokrite, gubite i natrij, elektrolite te vodu iz tijela. Dolazi do pada šećera pa uskoro postaje razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kosti i zuba.

Stručnjaci već dugo upozoravaju na štetnost gaziranih napitaka i savjetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih žličica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece. Prema riječima nutricionistice Elle Allred, redovita konzumacija većih količina slatkih gaziranih napitaka pogoduje povećanju krvnog tlaka, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti!