NOVA VREMENA - NOVA PRAVILA

Što svakako morate znati o kremama za sunčanje

15.07.2015 u 11:37

Bionic
Reading

O štetnim zrakama sunca govori se već godinama, a paklene vrućine dodatno su upozorenje da ih treba redovno koristiti čak i u nekim slučajevima kada se čini da smo sigurni od zloglasnih UVB zračenja

Čemu služe faktori na kremama za sunčanje

U najkritičnijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, kada zapravo uopće ne bismo trebali biti na suncu treba posvetiti posebnu pažnju zaštiti kože. A kako tih nekoliko dana na moru želimo iskoristiti za uživanje, ta pravila često kršimo. Ako se želite što bolje zaštititi, ne biste trebali koristiti SPF manji do 30, a najpoželjniji je onaj od 50+. Naime SPF 15 štiti od 93 posto UVB zračenja, SPF 30 blokira 97 posto, a SPF 50 nosi zaštitu od 98 posto štetnih zraka. Dakle, nijedna krema ne može vas zaštiti u potpunosti i to imajte na umu kada se poželite rashladiti u moru u podne.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru i londonskog Instituta za istraživanje raka proučavali su maligni melanom, najsmrtonosniji oblik karcinoma kože, a otkrili su da i kreme s najvećim faktorom 50 propuštaju dovoljnu količinu UV zračenja koje može oštetiti DNK u koži pigmentiranih stanica.

Mineralni i kemijski filteri u kremama

Poznati su nam već dugi niz godina, a znanstvenici su otkrili kako mineralni filteri čine dobro za našu kožu jer se zbog njih krema ne upija u kožu. Krema za sunčanje s mineralnim filterima djeluje poput ogledala pa odbija štetne sunčeve zrake.

Make-up sa SPF zaštitom nije dovoljan

U raznim puderima, kremama ili primjerice BB kremama nalazi se zaštitni faktor, ali stručnjaci se slažu da on nije dovoljan ako ste na plaži ili općenito na suncu dulje od 15 minuta.

Koliko često treba nanositi kremu

Kad je namažete, krema gubi djelotvornost u iduća dva do tri sata pa je potrebno nanijeti novi zaštitni sloj. Jednako tako nije preporučljivo koristiti kremu za sunčanje od prethodne sezone jer gubi djelotvornost devet do 12 mjeseci nakon otvaranja.

Tamna koža treba istu zaštitu kao i ona koja lako tamni

Ponekad ste možda čuli da ljudi s tamnijom kožom imaju bolje zaštitu od zloglasnog melanoma i to je istina, ali samo djelomično. Tamnija koža jest zaštićenija, ali je također treba redovno mazati kremom za sunčanje i štititi prema svim pravilima.

Sva ova pravila također vrijede čak i ako lako tamnite. Ovisno o tipu kože, neki će brzo dobiti preplanuli ten, a drugi kažu kako su se s godišnjeg odmora vratili bijeli kao sir. Bez obzira na to koliko brzo i jako tamnite, kožu treba cijelo vrijeme štiti od sunca.

Nemojte zaboraviti da ste suncu izloženi i kad se vozite u automobilu, sjedite pored prozora ili ste u hladu. Sunce prodire kroz tkanine i krošnje pa i obično staklo i uzmite to u obzir.