ŠTO VAM JE ČINITI

Za ljetne osipe samo je jedan krivac

14.07.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Godišnji odmor uz plažu, more i dobro društvo ne podrazumijeva tipične napasti poput komaraca, opeklina od sunca ili ljetnog osipa, ali ponekad su neizbježne

Ljetni osip koji nam lako može uništiti nekoliko dana dugo iščekivanog godišnjeg odmora zapravo se događa kada se pojačano znojimo, a sve zbog paklenih vrućina.

Kako je objasnila dermatologinja Rachel Nazarian za časopis Time, klasični ljetni osip prepoznat ćete po crvenilu na koži, a moguće je da će vas dosta svrbjeti. U nekim se slučajevima pojavljuju sitni vodenasti prištići

Znojenjem tijelo na prirodni način snižava temperaturu tijela, ali kod ljetnih vrućina ono je pojačano pa može imati neugodnu posljedicu na koži. Nazarian ističe da sunce nema nikakve veze s osipom već isključivo vrućina. Bez obzira na osip, i dalje morate štiti kožu kremama za sunčanje.

Jedini način da izbjegnete osip jest taj da tijekom vrućina budete u ohlađenim prostorijama i izbjegavate najgore doba dana, od 10 do 17 sati na otvorenom. Ako već morate, birajte laganu i pamučnu odjeću, a kosu povežite jer biste od znoja mogli dobiti osip po vratu.

Ljetni osip liječi samo vrijeme, a preporuka je dermatologa da stavljate što manje krema kako bi se pore oslobodile i koža disala. Također probajte izbjegavati gelove za tuširanje na područjima na kojima se osip pojavio.