PODMUKLE ZRAKE

Kako vam sve šteti sunce, a da niste znali

21.06.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Da se trebate mazati kremama za sunčanje svaka dva sata, da trebate štititi glavu i oči ili usne mazati balzamom sa zaštitnim faktorom, sigurno ste opet čuli ovih dana, ali sunce djeluje i kada radimo kakve svakodnevne stvari, poput vožnje u automobilu

Opasne zrake sunca štete nam i kada o tome možda ne razmišljamo, a savjeti stručnjaka naglašavaju da bismo kremu za sunčanje trebali mazati i češće nego što mislimo.

Sjedite uz prozor u uredu

Klima rashlađuje prostoriju, a vi radite i čeznutljivo gledate kroz prozor pa brojite dane do godišnjeg. Sjedenje uz prozor i nije tako bezazleno kako mislite.

Prema dermatologinji Rebecci Baxt, opasne sunčeve zrake mogu ostaviti tragove na koži čak i kroz staklo. Kako objašnjava za magazin Self, postoje dva tipa zraka - UVA i UVB. Ove druge su odgovorne za naš preplanuli ten i opekotine od sunca kad se ne pazimo i najjače su od 10 do 16 sati danju, a puno manje štetne zimi. No one ne mogu proći kroz staklo. UVA zrake su pak druga priča. One su odgovorne za izmjene DNA na koži, prerano starenje i na žalost opasni melanom. I ono najgore, mogu proći kroz obično staklo ako sjedite uz prozor.

Oblačno je, ne treba mi krema za sunčanje

Iako je lakše boraviti na otvorenom dok je malo oblačnije, sunce je i dalje jednako opasno. Stoga se morate mazati jednako kao i po najsunčanijem danu jer opasne zrake lako prolaze kroz oblake, kao i kroz staklo.

U avionu

Maleni prozorčić u avionu također predstavlja opasnost jer ste zapravo na toj visini bliže suncu. Doze štetnih zraka su manje jer je staklo u avionu maleno, ali su jače. Želite li uživati u pogledu iz aviona, a direktno ste na suncu, nanesite kremu za sunčanje.

Vožnja u automobilu

Dakle, opet se radi o staklu. Dok putujete na more i nervirate se zbog prometa, nekoliko ste sati izloženi štetnim zrakama, a da o tome ni ne razmišljate. Klima vam olakšava put, ali zrake čini svoje i ako ste na suncu, možete izgorjeti kao da ste se sunčali na plaži. Pravilo o mazanju kremom za vrijeme vožnje automobilom posebno bi trebali primjenjivati oni koji svakodnevno puno voze i provode vrijeme u automobilu.

Koliko često treba nanositi kremu

Čak i ako se svako malo odlučite rashladiti kupanjem, kremu treba nanositi često jer se ispire. Dodatni problem stvaraju razne aktivnosti u vodi. Dok stojite do koljena u moru i igrate se loptom, zrake sunca postaju jače jer se reflektiraju od površine vode. Stoga se jako dobro namažite, a ako se češće kupate, kremu za sunčanje nanosite svakih sat umjesto svaka dva sata.

Dok se kupate ne nosite šešir ili kapu? U tom slučaju malo kreme za sunčanje trebate nanijeti i na razdjeljak jer će koža na glavi lako pocrvenjeti i izgorjeti.

Također obratite pažnju kod kupovine kreme za sunčanje. Stručnjaci naglašavaju kako krema za sunčanje sa SPF 50 štiti oko 98% od UVB zraka, dok, primjerice, SPF 15 blokira samo 93% tih istih zraka.