NAJBOLJA TJELOVJEŽBA

Razlozi zbog kojih biste trebali početi trčati

29.05.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Ukoliko razmišljate o tjelovježbi koja će vas vratiti u top formu i pomoći da se osjećate bolje, zašto ne biste počeli trčati?

Trčanje nije komplicirano

Za trčanje, za razliku od drugih sportova, nisu potrebne neke posebne vještine! U principu trebate kupiti samo tenisice za to i sportski grudnjak, a svi znamo trčati! OK, možda će vam na početku biti vrlo teško, ali trebate biti uporni. Pazite ipak da se ne forsirate na početku.

Vjerojatno ćete živjeti dulje

Iznenađujuće je istraživanje američkog Sveučilišta Stanford pokazalo da je razina invalidnosti nakon dva desetljeća bila znatno manja u grupi trkača, nego u skupini koja se nije bavila trčanjem. Na temelju ovog istraživanja, koje je trajalo 21 godinu, istraživači su zaključili da redovita tjelovježba može smanjiti invalidnost te da može produljiti životni vijek. Još zanimljiviji podatak (doduše morbidan) pokazao je da je 85 posto trkača još uvijek živo dok 66 posto netrkača - nije! Analizom prikupljenih podataka pokazalo se da tjelovježba povoljno utječe na koštanu masu, smanjuje upale i poboljšava mentalne sposobnosti. Osobe koje redovito trče imaju manji rizik obolijevanja od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, niži tlak, manju razinu lošeg kolesterola, bolji imunitet i manje su sklone dijabetesu.


383259,382783,382049,382774Jačate tijelo i duh

Osim što ćete ojačati muskulaturu tijela, istesati i zategnuti tijelo, redoviti trkači kažu da nema ništa bolje od rješavanja stresa od trčanja. 'Ništa se ne može usporediti s tim snažnim osjećajem kad osjetite kako vam napetost popušta dok trčite. Kao da vas i brige napuštaju', kaže četverostruka pobjednica njujorškog maratona Brooke Stevens. U prilog ovome govori i istraživanje Sveučilište Georgia koje je pokazalo kako vježbanje utječe na smanjenje tjeskobe. Ni oni koji misle da će trčanjem oštetiti zglobove i koljena ne trebaju se bojati, potvrdila su mnoga istraživanja. Veća je opasnost za vaše zglobove i koljena ukoliko imate višak kilograma! Osim toga, trkači su fit i nemaju problema s debljinom.

Trčanjem gubite najviše kalorija

Možda ne znate, ali nijednom tjelovježbom nećete izgubiti kalorije kao trčanjem. Istraživanje koje su proveli Medical College iz Wisconsina i VA Medical Center pokazalo je da ćete na pokretnoj traci izgubiti prosječno 705-865 kalorija na sat dok ćete na steperu izgubiti prosječno 634-746 kalorija na sat. Za usporedbu, na biciklu ćete izgubiti prosječno 498-604 kalorija na sat dok ćete na uređaju za simulaciju skijanja izgubiti prosječno 595-678 kalorija.