VELIKO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA

Otkriven gen koji uzrokuje rak dojke

06.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su pronašli oštećeni gen koji je povezan s polovicom svih slučajeva karcinoma dojki. Riječ je o otkriću za koje znanstvenici tvrde da je najvažnije od 1970-ih godina

Novo otkriće pomoći će znanstvenicima u razumijevanju načina na koji se rak razvija, a može dovesti i do otkrića novih lijekova.

Svaki čovjek rođen je s tim genom koji nosi naziv NRG1. Međutim, otkriveno je da se kod nekih ljudi tijekom života taj gen oštećuje što može izazvati razvoj raka.

Oštećeni gen NRG1 pronađen je kod polovice pacijenata koji boluju od karcinoma dojke. Smatra se da je taj gen odgovoran i za karcinome crijeva, jajnika i krvi.
Kad je gen ispravan, služi kao zaštita koja sprečava razvoj stanica tumora. Kad je gen oštećen, ne može obavljati funkciju zaštite.

Točan razlog zbog kojeg dolazi do oštećenja gena još uvijek nije poznat. Međutim, već samo identificiranje gena daje nadu u poboljšanje metoda za liječenje i sprečavanje raznih vrsta karcinoma.

'Vjerujem da je otkriće gena NRG1 iznimno veliko, jer nam daje uvid u bolje metode koje možemo koristiti u borbi protiv raka dojke', istaknuo je dr. Paul Edwards sa sveučilišta Cambridge.