NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Mediteranska prehrana poboljšava pamćenje kod starijih

12.05.2015 u 14:11

Bionic
Reading

Mediteranska prehrana obogaćena orašastim plodovima i dodatnim količinama maslinova ulja može pomoći pamćenju i kognitivnim sposobnostima starijih osoba, pokazalo je malo španjolsko istraživanje čiji se rezultati trebaju potvrditi i na većem broju ispitanika prije konačnih zaključaka

Već su ranija istraživanja pokazala kako mediteranska prehrana smanjuje rizike srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma te rizik razvoja Alzheimeorvie bolesti, ali znanstvenici još nisu nedvojbeno pokazali da je to zasluga samih namirnica a ne primjerice stila života ljudi koji su na mediteranskoj kuhinji.

'Ovo je malo istraživanje koje je otkrilo da je mediteranska kuhinja, koja sadrži malo životinjskih proizvoda poput mesa ili maslaca, te mnogo povrća, grahorica i integralnih žitarica, kad je obogaćena i maslinovim uljem ili orašastim plodovima, povezana s boljim kognitivnim sposobnostima', kazala je nutricionistica Samantha Heller sa sveučilišta u New Yorku komentirajući rezultate toga istraživanja.

U istraživanju tim Emila Rosa iz bolnice u Barceloni pokušao je otkriti snažnije veze između mediteranske prehrane i kognitivnih sposobnosti. Oni su 447 starijih odraslih osoba, koje su imali rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rasporedili u tri skupine od kojih je jedna bila na mediteranskoj prehrani obogaćenoj dodatnim količinama maslinova ulja, druga na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima a treća je bila na prehrani s vrlo malo masti.

Ispitanici su na početku istraživanja bili prosječno stari 67 godina i imali su nešto veću tjelesnu težinu ali nisu ulazili u kategoriju pretilih osoba, te su mnogi imali povišeni krvni tlak i visoki kolesterol. Svima su na početku istraživanja testirane i kognitivne sposobnosti.

Na kraju istraživanja, nakon četri godine, skupina koja je bila na prehrani bez masti imala je značajnije pogoršanje pamćenja i kognitivnih sposobnosti. Skupina koja je bila na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima imala je značajnije poboljašanje pamćenja a oni koji su bili na mediteranskoj kuhinji obogaćenoj maslinovim uljem imali su značajno bolje kognitivne sposobnosti.

Znanstvenici priznaju kako se radilo o relativno malom uzorku pa rezultate istraživanja treba potvrditi na većim skupinama ispitanika. Tijekom istraživanja znanstvenici su kod 37 ispitanika dijagnosticirali blago kognitivno pogoršanje i nisu utvrdili da je prehrana imala neki značajniji utjecaj na rizike za tu dijagnozu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Internal Medicine.

'Ovo istraživanje prehrane bolje je od onih koja samo promatraju no daleko je od toga da pruža definitivne dokaze', kaže neurolog David Knopman s američke klinike Mayo.