ZBOG DRUŠTVA I ZABAVE

Nogomet ženama korisniji od trčanja

05.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Igranje nogometa puno će bolje bilo koju ženu dovesti u formu od trčanja, pokazala su nova istraživanja. Naime, dinamičnost igre idealna je kombinacija koja kod žena poboljšava kondiciju, jača srce i povećava snagu općenito

Prema novom istraživanju koje su proveli znanstvenici na sveučilištu u Kopenhagenu, nogomet je za žene koristan zbog dinamičnosti i upotrebe mnogih mišića. Također, socijalna interakcija i užitak koji pruža igra vjerojatnije će zadržati interes kod žena duže nego trčanje.

U dvogodišnjoj studiji stotinjak je žena bilo podijeljeno u tri grupe – one koje su igrale nogomet, one koje su trčale i kontrolnu skupinu. Nogometašice su pokazale najviše rezultata i koristi.

Osim toga, nogometna utakmica zahtjeva organizaciju i fiksno vrijeme, što kod žena izaziva osjećaj odgovornosti pa je vjerojatnije da će se tako dogovoriti za sastanak i držati se toga. S druge strane, od trčanja se može vrlo lako odustati.

'Naša studija pokazuje da 16 tjedana rekreacijskog igranja nogometa rezultira maksimalnim unosom kisika, povećanjem mišićne mase i fizičke izdržljivosti, uključujući kondiciju i sposobnost sprinta', rekao je profesor Peter Krustrup, voditelj projekta.

'Zanimljivo je da se nogometaši i trkači uvelike razlikuju u motivaciji. Trkače motivira činjenica da se se 'dovode u red' i poboljšavaju zdravlje, dok se nogometaši fokusiraju na igru i motivira ih socijalna interakcija i zabava', dodao je.