SPEKTAKL U ZADRU

Nevena Rendeli i Mario Valentić trčali za one koji ne mogu

03.05.2015 u 17:05

  • +8

Velika humanitarna utrka u Zadru

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Bionic
Reading

Devedeset tisuća trkača okupilo se na 35 svjetskih lokacija na šest kontinenata i u isto vrijeme započelo Wings for Life World Run utrku, a hrvatski dio te humanitarne utrke održava se u Zadru

Cilj tog sportskog humanitarnog spektakla je učiniti izlječivima ozljede leđne moždine, pa se 100 posto vrijednosti iznosa svih uplata za start i donacija ulaže u najmodernija istraživanja leđne moždine.

Četiri tisuće trkača krenulo je sa starog rimskog Foruma, nedaleko od simbola grada Zadra - crkve sv. Donata. Staza se zatim nastavila kroz Kopnena vrata sagrađena 1543. te se penje prema Jadranskoj magistrali i pruža do Primoštena, točnije do točke do koje zadnji trkač ostane trčati.

Ambasador utrke Mario Valentić rekao je kako mu je cilj dobro se zabaviti, istrčati što više i na kraju se okupati u moru. 'Došao sam sudjelovati, istrčati što više, znamo cilj utrke i to je jedini motiv' - rekao je Valentić. U Zadru je danas trčala i HTV-ova voditeljica Nevena Rendeli, koja se i inače bavi trčanjem, što je obilježila i prigodnom fotkom na Instagramu.

#dreamteam #wingsforlife #zadar2015

A photo posted by Nevena (@nevenarendeli) on


Predsjednica udruge tetraplegičara Manda Knežević rekla je kako je sretna što su ljudi prepoznali njihov problem. 'Što više sredstava za istraživanje to je bolje, a ova utrka je osvijestila ljude i u Hrvatskoj i globalno' - rekla je Knežević dodajući kako će pokušati prijeći pet kilometara.

Velika svjetska utrka održava se istovremenim startom na svim lokacijama u cijelome svijetu, bez obzira na to je li dan ili noć, proljeće ili jesen. Utrka je startala u 13 sati po našem vremenu, a 30 minuta kasnije za trkačima na svim lokacijama kreće presretačko vozilo koje će polako, ali sigurno prestići i posljednjeg trkača na stazi i time označiti kraj utrke.

Na ovoj utrci nema ciljne linije niti udaljenosti koju treba pretrčati. 'Utrka je to koju će završiti baš svatko tko je krenuo sa starta', a kako ističu organizatori, trkači ne trče prema cilju nego cilj prema njima.

Posljednji natjecatelj i natjecateljica koje vozilo pretekne bit će proglašeni pobjednicima svjetske utrke Wings for Life World Run.

Inače, cilj utrke je prikupiti sredstva za Zakladu Wings for Life koja se bavi istraživanjem leđne moždine i pronalaskom lijeka za ozljede leđne moždine, a sva sredstva prikupljena upisninom, koja iznosi 99 kuna, bit će uloženo u Zakladu.