Zdravlje KRPE U RUKE!

Kućanski poslovi sprečavaju rak dojke

  • Autor: tportal.hr
  • 1.10.2009 12:07:05
  • 1.10.2009 11:15:22

Najnovije istraživanje donosi dobru motivaciju za sve one koji nisu ljubitelji kućanskih poslova. Naime, žene koje se bave kućanskim poslovima svakoga dana imaju manju mogućnost oboljeti od raka dojke

Žene koje ostaju u dobroj kondiciji nakon menopauze imaju 17 posto manji rizik za obolijevanje od zloćudne bolesti. Nažalost, to se ne može reći i za one koje umjesto kućanskih poslova odaberu kauč.

Znanstvenici napominju da neće svaka fizička aktivnost jednako pomoći te stoga preporučuju uobičajene kućanske poslove, vrtlarenje i pješačenje. Rizik za obolijevanje od raka dojke smanjuje i biciklizam, plivanje, plesanje, aerobik i džoging. Lagane fizičke aktivnosti poput kuglanja, stolnoga tenisa i pecanja neće utjecati na smanjenje rizika.

Već su prijašnja istraživanja pokazala da fizička aktivnost štiti od raka dojke, ali ovo je prvo istraživanje koje je uočilo koje točno aktivnosti pomažu prevenciji od raka dojke u različitim životnim fazama.

U istraživanju je sudjelovalo 110.000 tisuća žena koje su prošle menopauzu. Promatrane su njihove aktivnosti u različitoj dobi. Nakon šest i pol godina uočeno je da žene koje su se bavile preporučenim aktivnostima više od sedam sati tjedno imaju manji rizik za oboljievanje od raka. Suviše lagane vježbe u kasnijoj životnoj dobi nisu pomogle, ali ni vježbanje u mlađim godinama.

Dr. Tricia Peters s američkog instituta za rak kaže da vježbe najvjerojatnije utječu na hormone na način da sprečavaju rak dojke. 'Naše otkriće moglo bi stručnjacima dati smjernice da otkriju na koji su način povezane fizičke aktivnosti i rak dojke', istaknula je dr. Peters.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više