SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

U Hrvatskoj zadovoljavajuća kvaliteta hrane

07.04.2015 u 21:02

Bionic
Reading

Centar za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u povodu Svjetskog dana zdravlja organizirao je tribinu o podizanju razine svijesti o sigurnosti hrane koju konzumiramo, a sudionici su istaknuli važnost uvođenja sustavnog nadzora puta hrane – 'od polja do stola'

'Pravodobno umjereno i zdravo jesti recept je zdravlja, no zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj se osjeti povećanje gojaznosti, posebno kod djece, po čemu smo na trećem neslavnom mjestu u Europi, što moramo smanjivati edukacijom djece od najranije dobi', rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Ispravnost hrane provjerava više povezanih sektora, od zdravstva do prometa, i možemo biti zadovoljni njenom kvalitetom, dodao je.

Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, upozorila je da je danas sve duži i kompleksniji put namirnica do tanjura, a hrana se može kontaminirati u bilo kojem segmentu proizvodnog lanca.

'Osiguranje sigurnosti tijekom sve kompleksnijeg lanca procesiranja namirnica zahtijeva suradnju između zdravstvenog sektora, poljoprivrede, transporta, pripreme i posluživanja hrane te u objektima prehrambene industrije. Suradnjom zdravstvenog i poljoprivrednog sektora možemo učinkovito djelovati na sprečavanju bolesti i antimikrobne rezistencije, pridonijeti održivom razvoju i tako osigurati kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu stanovnicima gradova i ruralnih područja', rekla je.

Na tribini o kakvoći hrane, unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti, na kojoj je sudjelovao interdisciplinarni tim stručnjaka, od liječnika specijalista javnog zdravstva do nutricionista, također je istaknuto kako različiti trendovi utječu na zdravstvenu ispravnost hrane, ali i globalizacija u trgovini namirnicama, trgovina životinjama, dugi transport, velik put prijenosa patogena i složeni prehrambeni lanci.

Promjene u proizvodnji, kao što je intenzivna proizvodnja u poljoprivredi, nove tehnologije te postupanje s inficiranim životinjama tijekom proizvodnje hrane također utječu na njenu kvalitetu, zaključeno je.