NOVO ISTRAŽIVANJE

Evo koje su dijete najučinkovitije

07.04.2015 u 12:23

Bionic
Reading

Svatko od nas tko je pokušao smršavjeti zna kako je prva prepreka kod skidanja viška kilograma odabir prave dijete u moru načina kako postići željenu liniju. Novo istraživanje otkriva koje su metode bolje od ostalih

Budući da je Američka liječnička udruga odlučila tretirati pretilost kao medicinsko stanje, liječnici bi trebali pokušati suzbiti taj problem kao i bilo koju drugu kroničnu bolest, no problem je u tome što ne postoje provjerene metode za takvo što, piše Time

Neka istraživanja ukazuju na to da bilo koji od programa koji postoji radi podjednako dobro kao i bilo koji drugi, dok druga pokazuju kako je bolje jesti manje ugljikohidrata, nego smanjiti unos masnoća. Zbog te gomile kontradiktornih podataka, docentica medicine Kimberly Gudzune koja radi na Sveučilištu John Hopkins i njezini kolege istražili su svu stručnu literaturu koja postoji na temu 11 komercijalnih dijeta. Rezultate su objavili u časopisu Anali interne medicine (Annals of Internal Medicine).

Gudzune i njezina grupa otkrili su kako je, na primjer, u slučaju dijeta koje nude grupe kao što su Weight Watchers ili NutriSystem od 4.212 napravljenih istraživanja samo 45 obavljeno strogom znanstvenom metodom. Za većinu komercijalnih dijeta uopće još nisu obavljena rigorozna ispitivanja.


Prema istom istraživanju, samo Weight Watchers i Jenny Craig uspješno su pomogle svojim korisnicima u mršavljenjem te zadržavanju željene težine do godinu dana. Klijenti grupe Weight Watchers izgubili su tri posto više težine u godinu dana od ljudi koji uopće nisu držali dijetu, a korisnici metode Jenny Craig pet posto više.

Ostali programi poput Atkinsove dijete, metode eDiet i dijete Biggest Loser Cluba, također su pomogli s gubitkom kilograma, no kako nijedno istraživanje ne seže dalje od tri do šest mjeseci, nemoguće je znati jesu li rezultati mršavljenja bili trajni ili ne.

Iako se gubitak tri do pet posto početne težine ne čini kao velik napredak, Kimberly Gudzune kaže kako je to dobar prvi korak na putu prema zdravoj tjelesnoj težini.

'Čak i taj malen gubitak kilograma može utjecati na šećer u krvi, kolesterol te pomoći kad je u pitanju krvni tlak ili dijabetes', kaže Kimberly Gudzune.

Sva su istraživanja pokazala kako gubitak kilograma usporava nakon početnog uspjeha.