PROMJENE NA TIJELU

Što vam nitko ne kaže o tridesetima?

08.03.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Tridesete su zbilja sjajne, konačno znate što želite, imate sjajan društven život, karijera vam je u uzletu, čini vam se da je cijeli svijet pod vašim nogama...

Kako god da je to sjajno, neke promjene koje se događaju na tijelu ne mogu se zaustaviti.

Bore
Svi znamo da što smo stariji naše tijelo proizvodi sve manje kolagena, a rezultat su prve bore. Dermatolozi ističu da je vrlo bitno njegovati lice hranjivim kremama s UV faktorom te izbjegavati pušenje. Osobe koje se ne sunčaju ili ne puše mogu izgledati i 10 godina mlađe od svoje dobi, ističu dermatolozi.

372213, 371844, 372050, 371780Nastaju prve sijede
Vjerojatno ste se neugodno iznenadili kad ste ugledali prve sijede u vašoj kosi. I to je također neizbježna pojava u 30-ima! Ovdje najveću ulogu igra genetika, pa ako su vam roditelji posijedjeli rano, ni vi to nećete moći izbjeći. Nažalost, sijede dlake pojavljuju se i drugdje na tijelu - svi se dobro sjećamo šokirane Samanthe Jones iz 'Seksa i grada' kad otkrije svoju prvu sijedu dlaku 'tamo dolje'.

Koža i kosa više nisu tako blistavi
To je, nažalost, proces koji također ne možete zaustaviti tridesetima! Ženama koje zatrudne u tom periodu mnogi zavide na blistavoj koži i kosi (što se događa zbog hormonskih promjena) no nakon toga dolazi do naglog opadanja količine estrogena, a nažalost koža i kosa počinju polako starjeti. Mnogi primjećuju pojačano opadanje kose u 30-ima, a struktura kose također se mijenja.

Obrve i trepavice
I one se počinju mijenjati te postaju sve rjeđe i tanje.

Dlake na licu
Ako ugledate i pokoju dlačicu na bradi, nemojte se previše uzrujati. Jedna do dvije su sasvim u redu, no ako ih više primijetite, svakako posjetite liječnika jer bi to možda mogao biti znak sindroma policističnih jajnika.

Grudi
Ako rodite u tridesetima, dojke nažalost počinju gubiti elasticitet, a mogu se pojaviti i strije.

Usporavanje metabolizma
Jedna od neugodnih činjenica u 30-ima je da se u prosjeku vš metabolizam uspori tri do četiri posto! Kako tijelo stari, tako polako gubimo mišićnu masu i gustoću kostiju, a funkcionalnost tijela se smanjuje. Dan ne govorimo o manjku energije i naslagama masnoće oko struka, bedara i trbuha!

No neka vas sve gore navedeno ne deprimira.
Postoji i dobra vijest: uz aktivan način života, izbjegavanje alkohola i cigareta, uz zdrave prehranu i redovitu tjelovježbu možemo usporiti ovaj neizbježan proces.