MANJE JE VIŠE

Greške u prehrani i vježbanju zbog kojih brže starimo

04.03.2015 u 07:05

Bionic
Reading

Posljednjih su se godina radila mnoga istraživanja o zdravoj prehrani i vježbanju koji su ključni za dulji i kvalitetniji životni vijek, ali ni pretjerivanje nije dobro pa vam se može dogoditi da u najboljoj namjeri sami sebi radite medvjeđu uslugu

Smanjite unos slatkiša

Osim što je šećer zaslužan za višak kilograma, odgovaran je i za sprečavanje proizvodnje kolagena koji koži daje elasticitet i zdrav izgled. Dermatologinja Naila Malik za časopis Prevention kaže kako je pametnije uzimati namirnice s niskim glikemijskim indeksom poput cjelovitih žitarica. Osim što nemaju šećer zdravije su za organizam i dulje ćete se osjećati sitima. Želite li pak ponekad nešto slatko, poput zobene kaše s voćem i jogurtom za doručak stavite malo stevije. To je prirodni sastojak koji je odlična zamjena za šećer, a može se kupiti u svim trgovinama s prirodnom i zdravom hranom.

Izbacite stres jogom

Poznato je da će vam vožnja biciklom, sat fitnesa ili trčanje pomoći da izbacite nakupljeni stres, ali posljednjih su godina mnoga istraživanja pokazala da nam je potrebno umiriti i duh i tijelo u cjelini. Tu bi vam primjerice mogla pomoći joga. Poze iz joge pomažu da se osjećate mlađima jer između ostalog potiču cirkulaciju, a to znači da će koža izgledati ljepšom budući da dobiva dovoljno kisika. Dermatologinja Hema Sundaram iz Washingtona naglašava kako su neka istraživanja dokazala da je upravo joga zaslužna za mladolikiji izgled kože.

Zeleni i crni čaj

Znamo da je mnogima kava nezamjenjiv jutarnji napitak pomoću kojeg se razbuđujemo, ali probajte kroz dan popiti i koji šalicu čaja. Stručnjaci preporučaju zeleni ili crni čaj jer su poznati kao snažni antioksidansi te spadaju među najzdravije napitke koji pomažu našem tijelu u borbi protiv staničnih i strukturnih oštećenja. Tako crni i zeleni čajevi djeluju protuupalno i antibakterijski, čiste i sužavaju pore, ali i smiruju uslijed stresa osjetljivu i iritiranu kožu. Antioksidansi iz čaja, uključujući vitamine C i E, usporavaju starenje kože. Stoga mnogi ove vrste koriste i u obliku tretmana.

Organska hrana

'Hormoni u obrađenim i industrijski proizvedenim namirnicama poput mlijeka ili mesa lako mogu pridonijeti aknama', objašnjava dermatologinja Katie Rodan koja radi u San Franciscu. Dodala je kako se za mnoge pacijente nakon obrade ustanovilo da imaju loš ten zbog dodatnih hormona i ostalih sastojaka u hrani. Stoga preporučuje organsku, svježu i sezonsku hranu.

Alkalna hrana

Kimberly Snyder, nutricionistica i autorica knjige 'The Beauty Detox Solution' ističe kako su mnogi pacijenti imali loš ten i kvalitetu kose jer im je nedostajalo alkalnih namirnica poput kelja, peršina, limuna, badema ili krušaka. Ako u organizmu ima previše kiselosti zbog neuravnotežene prehrane, važni minerali poput kalcija, kalija ili magnezija ne zadržavaju se u organizmu, a važni su za jake i zdrave kosti, zube i kosu.

Niste umjereni u vježbanju

Vježbanje je sastavni dio zdrava života, ali treba ga pametno integrirati u svakodnevni život. Inače ćete biti još umorniji, a to znači da će se tamni krugovi oko očiju još jasnije vidjeti. Morate procijeniti koje dane u tjednu ste već okupirani ostalim obavezama, a koji su povoljni za dodatno iscrpljivanje vježbanjem. Osobni trener Ryan Halvorson kaže za Prevention kako postoji još nekoliko znakova da previše vježbamo. To su uz nesanicu i izražene podočnjake, bolovi u mišićima koji traju nekoliko dana, ali i nenamjeran gubitak tjelesne težine, brzi otkucaja srca, prekidi menstrualnog ciklusa te smanjen apetit.

Ne jedete masnoće jer se bojite debljanja

Ako izbacite bilo koje namirnice iz piramide pravilne prehrane, to će vrlo brzo osjetiti kosa, nokti i koža. Izbacivanje kalorija organizmu će uskratiti određene hranjive tvari koje promiču zdravu diobu i obnovu stanica i teksturu kože. Kako objašnjava direktor Centra za dermatologiju, doktor David E. Bank, koža zahtijeva esencijalne masne kiseline kako bi mogla biti hidratizirana, a tijelo ih ne može proizvesti samo. Prehrana koja ne sadržava dovoljno masti može uzrokovati suhu kožu, a to na kraju dovodi do gubitka elasticiteta i bora.

Također je važno da unosite namirnice bogate vitaminima A, C i E jer su i oni važni za zdravu kožu, nokte i kosu.